Nieuwe studie: Vrouwen krijgen amper grote filmrollen

De uithaal van Cate Blanchett tijdens haar Oscarspeech wordt bevestigd met harde cijfers: een studie toont dat slechts 15% van de hoofdrolspelers en 29% van de bijrollen in grote films vertolkt werden door vrouwen.

Een week geleden haalde Cate Blanchett nog uit naar Hollywood in haar Oscarspeech. De 44-jarige actrice wees op het gebrek aan kwaliteitsrollen voor vrouwen in mainstream Hollywoodfilms. “Het publiek wil ook vrouwen in films zien”, suggereerde ze toen. Haar uitlatingen worden nu bevestigd met harde cijfers.

In een uitgebreide studie genaamd “It’s a Man’s (Celluloid) World” stelde San Diego State’s Center for the Study of Women in Television and Film vast dat vrouwen slechts 15 procent van de hoofdrolspelers vertegenwoordigen in de honderd best scorende films van 2013. Verder kregen ze 29 procent van de belangrijke personages en 30 procent van alle sprekende karakters toebedeeld. Ook straf is dat slechts 13 procent van de onderzochte films evenveel of meer vrouwelijke als mannelijke personages had.

Hollywood boekte op dat vlak dus weinig vooruitgang. Dat wordt ook bevestigd wanneer men de resultaten vergelijkt met de verhoudingen van de voorbije jaren. Het percentage van vrouwelijke protagonisten steeg wel met 4 procent tegenover 2011, maar is nog steeds 1 procent minder dan in 2002. Vergelijkbare resultaten zijn er voor de belangrijke vrouwelijke personages in films.

“Over het algemeen zien we weinig beweging in de cijfers van vrouwelijke protagonisten in het afgelopen decennium”, becommentarieerde Martha Lauzen, uitvoerend directeur van het studiecentrum, de resultaten. “Bovendien is het onwaarschijnlijk dat vrouwelijke personages identificeerbare doelen krijgen of dat ze als leiders – van welke aard dan ook – afgeschilderd worden.” Zo toonde de studie aan dat een aanzienlijk groter deel van de mannelijke personages (21 procent) dan van de vrouwelijke personages (8 procent) als leider afgeschilderd werden.

Wanneer we de onderzochte vrouwen vervolgens opdelen volgens leeftijd en ras, wordt het helemaal somber. 73 procent van de vrouwelijke personages bestaat uit blanken. Het resterende kwart wordt ingenomen door Afro-Amerikanen (14 procent), Latijns-Amerikanen (5 procent), Aziaten (3 procent) en anderen (5 procent).

Verder namen twintigers (26 procent) en dertigers (28 procent) samen meer dan de helft van de vrouwelijke rollen voor zich. Mannelijke rollen waren er dan weer grotendeels voor dertigers (27 procent) en veertigers (31 procent). Slechts 30 procent van de vrouwelijke personages waren veertig jaar of ouders, wat in schril contrast staat met 55 procent bij mannen.

Resultaten die de uitspraken van Cate Blanchett, die een Oscar won voor haar hoofdrol in Blue Jasmine, extra kracht geven. Zoals de actrice het verwoordde: “Gelijkheid tussen mannen en vrouwen moet een doel blijven.” (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content