Nico Leunen, monteur van ‘Home’ en ‘Belgica’, wint Knack Focus Jo Röpcke Award 2016

Nico Leunen door Karl Meersman. © Karl

Nico Leunen, monteur en coscenarist van Home van zijn eega Fien Troch, wint de Knack Focus Jo Röpcke Award 2016. Hij krijgt de onderscheiding voor ‘de manier waarop hij beeldend verhalen kan vertellen, structureren en ritmeren en voor zijn bemeten visie op cinema buiten de montagekamer’.

‘Home en Kid van Fien Troch, The Invader van Nicolas Provost, Linkeroever van Pieter Van Hees, Khadak en Altiplano van Peter Brosens en Jessica Woodworth, The Broken Circle Breakdown en Belgica van Felix van Groeningen: Nico Leunen is al jaren een van de drijvende krachten achter de betere Vlaamse film’, aldus Knack Focus-filmcriticus Dave Mestdach.

‘In zijn geval als monteur ook letterlijk. Hij weet hoe je beeldend verhalen moet vertellen, structureren en ritmeren. En hij heeft ook buiten de montagekamer een bemeten visie op cinema. Leunen is een laureaat van internationale klasse – hij werkte in de States met Ryan Gosling en werd vorig jaar lid van de Amerikaanse Academy – die bewijst dat de Vlaamse film ook achter de schermen heel wat technisch talent rijk is.’

Leunen, die zijn liefde voor cinema naar eigen zeggen mede aan Jo Röpcke te danken heeft, nam de prijs, bovenstaand kunstwerk van Knack Focus-huiscartoonist Karl Meersman, zaterdag in ontvangst op het 43ste Film Fest Gent.

De Jo Röpcke Award, genoemd naar de bekende filmjournalist van de voormalige BRT, wordt sinds 2008 elk jaar uitgereikt door het cultuurmagazine Knack Focus en bekroont een man of vrouw die een verdienstelijke, opmerkelijke en creatieve bijdrage heeft geleverd aan de Vlaamse film. Eerdere laureaten zijn Fien Troch (2008), Felix van Groeningen (2009), Gust Van den Berghe (2010), Nicolas Provost (2011), Nicolas Karakatsanis (2012), Caroline Strubbe (2013), Bas Devos (2014) en Robin Pront (2015).

‘Ik heb vijf maanden in Ryan Goslings kelder gewoond, dan mag je geen te groot ego hebben’: lees het interview met Nico Leunen dat op 19/10 in Knack Focus verschijnt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content