New Yorkse MoMa zet drie Vlaamse kortfilms op het programma

Dood van een Schaduw. Met Matthias Schoenaerts © gf

Op zaterdag 20 september gaat het Museum of Modern Art in New York drie Vlaamse kortfilms vertonen: “Dood van een schaduw” van Tom Van Avermaets, “Tunnelrat” van Raf Reyntjes en “Vrede” van Roman Klochkov.

De drie Vlaamse kortfilms maken deel uit van het programma “The Great War: A Cinematic Legacy”, waarmee het begin van de Eerste Wereldoorlog herdacht wordt.

De filmexpositie startte op 4 augustus, de dag waarop 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog losbarstte, zo meldde het VAF. Tot 21 september worden ongeveer 60 speelfilms en thematische programma’s getoond, waarmee het MoMA een beeld wil schetsen van de manier waarop de oorlog op het witte doek werd voorgesteld. Het VAF merkte op dat de expositie slechts één kortfilmprogramma bevat, waarvan dus drie van de vier vertoonde kortfilms Vlaams zijn.

In “Dood van een schaduw” probeert Matthias Schoenaerts, die een gestorven soldaat vertolkt, een tweede kans op leven te verdienen. In “Tunnelrat”, eveneens met Schoenaerts, ontmoeten een Duitse en een geallieerde soldaat elkaar achter vijandelijke linies. Ze worden er geconfronteerd met hun gemeenschappelijke vijand: de oorlog zelf. Het één-minuut-durende animatiefilmpje “Vrede” gaat dan over een onverwachte vrede nadat beide kampen zich tot de tanden hebben bewapend.

Charles Silver, filmcurator aan het prestigieuze MoMA, stelde het programma van “The Great War” samen, bijgestaan door adjunct-curator Dave Kehr. Het VAF herinnerde er nog aan dat Kehr vorige maand Caroline Strubbe uitnodigde naar het MoMA, waar haar films “Lost Persons Area” en “I’m the same I’m an other” een week lang dagelijks vertoond werden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content