Netflix and sleep? Wie bingewatcht, slaapt minder en slechter

© iStock

Wie tv kijkt in lange sessies of bingewatcht, heeft vaker last van slapeloosheid. Wie dat ook nog eens voor het slapengaan doet, slaapt ook slechter. Dat stellen communicatiewetenschapsters Lisa Hendrickx en Jolien Vets (KU Leuven) in hun masterthesis.

Hendrickx en Vets verzamelden de data samen via een enquête met 700 respondenten, later gecorrigeerd naar 427. Ze focusten zich daarna allebei op een ander aspect, Hendrickx op de slapeloosheid en Vets op de kwaliteit van de slaap.

Voor de slapeloosheid is het niet zo dat bingeviewers vaker slapeloos zijn dan anderen, maar wel dat ze meer symptomen van slapeloosheid vertonen als ze de slaap niet kunnen vatten. Het verband tussen in lange sessies tv-kijken en niet kunnen slapen is daarnaast ook sterker bij mannen.

Twee uur voor het slapengaan

Bij het onderzoek over de slaapkwaliteit blijkt het algemene volumbe van bingewatchen geen rol te spelen voor je nachtrust. Het zijn enkel de series die je kijkt in de laatste twee uur voor het slapengaan die je slechter doen slapen. Opvallend: bingeviewing staat niet in verband met vermoeidheid of met het uitstellen van het moment waarop je gaat slapen.

Van de respondenten, allemaal jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar, doet 80,3% aan bingeviewing. Gemiddeld keken ze drie à vier afleveringen per sessie. De meest gebruikte methodes om aan binge viewing te doen, zijn streaming via een website, streaming via streamingdiensten zoals Netflix en kijken via downloads. De populairste genres die de respondenten kijken zijn drama, anderstalige komische series en realityseries. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content