Nederlandse film Borgman goed ontvangen in Cannes

© AFP

De Nederlandse film ‘Borgman’, de achtste film van Alex van Warmerdam, is vrij goed onthaald in Cannes.

Deze donkere fabel over een gevallen engel die het comfortabel leventje van een klein burgerlijk gezin binnendringt, wordt vooral gedragen door Vlaamse acteurs, zoals hoofdrolspeler Jan Bijvoet, Jeroen Perceval, Tom Dewispelaere en Gene Bervoets.

Over de betekenis van zijn personage met duistere trekjes wou Bijvoet op de persconferentie in Cannes niet al te veel verklappen. Over zijn samenwerking met regisseur van Warmerdam, die in 1986 debuteerde met het fel gesmaakte ‘Abel’, zei hij: “Alex is een minimalist. Hij herleidt alles tot de pure essentie, wil niet dat je speelt en zeker niet dat je aan overacting doet”.

Familiefilm

Voor een goed deel is ‘Borgman’ ook een ‘Warmerdam’: Alex schreef ook het scenario en speelt zelf een rol, zijn echtgenote Annet Malherbe siert eveneens de generiek, broer Marc produceerde en broer Vincent componeerde.

‘Borgman’, die pas vier weken geleden afgewerkt werd, kon beschikken over een budget van 3,2 miljoen euro. Het is een coproductie tussen Nederland en Denemarken met een belangrijke financiële inbreng van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en de producenten Eurydice Gysel en Koen Mortier van Epidemic.

Het is niet de eerste keer dat we Belgische acteurs in Cannes aan het werk zien. Johan Leysen speelde al een niet onbelangrijke bijrol in “Jeune et Jolie” van François Ozon. In “Grand Central” was Olivier Gourmet te zien als ploegbaas in een Franse kerncentrale.

Het is nu wachten op Matthias Schoenaerts. Maandag wordt “Blood Ties” van Guillaume Canet voorgesteld buiten competitie, waarin Schoenaerts te zien is. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content