Nederlandse cineast Han van Gelder overleden

De Nederlandse filmregisseur Han van Gelder is op 89-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Wolvega. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Johan Adriaan van Gelder werd in 1923 in Amsterdam geboren. Hij werkte in de jaren 40 en 50 voor Toonder Studio’s van Marten Toonder en voor de studio van Joop Geesink, bekend van poppenfilms en Loekie de Leeuw, die ruim 30 jaar te zien was in de reclame van de publieke omroep. Hij deed daar vooral special effects. Ook werkte Van Gelder samen met Bert Haanstra aan een serie documentaires voor Shell.

Van Gelder maakte zo’n 50 films en videoproducties, lange tijd ook als zelfstandig filmproducent. Opdrachtgevers waren onder meer de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en waterleidingbedrijf PWN in Noord-Holland. Zijn documentaire “Met het oog op avontuur” (“Adventures in perception”) over de graficus Maurits Escher werd in 1971 genomineerd voor een Oscar.

Andere films zijn “Paleontologie, schakel met het verleden” (1959), “Wijd en Zijd” (1964) en “Onder de Vloedlijn” (1982). De cineast maakte als een van de eerste Nederlanders onderwateropnamen, onder meer in de jaren 70 bij de aanleg van de Oosterscheldekering tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. Han van Gelder bedacht en tekende ook stripverhalen. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content