‘N: The Madness of Reason’: Boeiende reis door het donkere hart van Afrika

© gf
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Deze creatieve documentaire van de Belgische regisseur Peter Krüger vertelt het waargebeurde verhaal van Raymond Borremans, die vorige eeuw naar Afrika reisde om de allereerste encyclopedie samen te stellen over het nieuwe continent. Maar toen hij aan de letter N aanbeland was, overleed hij.

N: The Madness of Reason

Peter Krüger

‘We began before words, and we will end beyond them.’ Het zijn de sprekende openingswoorden van Peter Krügers intrigerende documentaire over de Fransman Raymond Borremans, een muzikant en avonturier die in de jaren zestig het idee opvatte om een encyclopedie over de geschiedenis en gewoonten van West-Afrika aan te leggen, maar daar stierf toen hij aan de letter N was aanbeland.

Een reconstructie van Borremans’ bruisende leven of de bekende mix van getuigen en archiefbeelden hoef je niet te verwachten, wel een spirituele trip langs de plekken die Borremans’ leven en zijn vroegtijdig beëindigde levensproject kleur gaven. Daarbij word je gegidst door de poëtische teksten van de Nigeriaanse auteur Ben Okri en de jazzy muziek van componist Walter Hus, wat deze docu iets van een spookverhaal over het postkolonialisme geeft, alsof Krüger niet alleen de geest van Borremans maar ook die van experimenteel filmmaker Chris Marker tot leven wil wekken.

Een boeiende, originele reis door het donkere hart van Afrika, zijn verleden en zijn toekomst, zijn mythes en werkelijkheden. Bon voyage!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Trailer ‘N – THE MADNESS OF REASON’, a film by Peter Krüger – ENG SUBTITLES from INTI FILMS on Vimeo.

Partner Content