MOOOV Filmfestival focust op inheemse en Afghaanse cinema

© /

MOOOV, het jaarlijkse wereldfilmfestival dat op verschillende plaatsen in Vlaanderen georganiseerd wordt, focust dit jaar op inheemse en Afghaanse cinema, vrouwelijke thema’s en de vluchtelingenproblematiek. Het volledige programma is bekend.

MOOOV vertoont 101 films uit 37 landen en er vinden 616 vertoningen plaats over heel Vlaanderen. Dit jaar dingen er 8 langspeelfilms en 10 korte films mee in de officiële competitie. “Films die de wereld soms bikkelhard tonen en zonder franjes maar ook hartverwarmend zijn”, klinkt het.

Dit jaar ligt er een focus op Afghanistan, en dit met een mix van documentaires en films die het land als onderwerp hebben, maar ook gemaakt zijn door Afghaanse regisseurs zelf.

MOOOV zet dit jaar ook inheemse cinema in de kijker en wijdt er tegelijkertijd een studiedag aan. “Films die verhalen vertellen over de spanning tussen traditie en moderniteit in Noord- en Midden-Amerika, de Stille Oceaan maar ook in Canada”. Zo worden onder meer vertoond: “Tanna”, Film Fest Gent-winnaar “Ixcanul”, het Canadese “Avant les rues” en het Oscar-genomineerde “El abrazo de la serpiente”, met onder meer Jan Bijvoet in de Amazone.

Voorts worden ook verschillende films vertoond over het thema genderongelijkheid. Zo is er onder meer de slotfilm “Parched”, met jurylid Tannishtha Chatterjee in de hoofdrol. Het gaat om films waarin diep wordt ingezoomd op de gevoels- en beleveniswereld van vrouwen.

Ook het thema migratie komt aan bod. Onder meer in Berlinale-winnaar “Fuocommare” en “A few cubic meters of love”.

MOOOV Filmfestival loopt van 19 april tot 3 mei in Turnhout, Brugge, Genk, Sint Niklaas, Lier, Roeselaere, Koersel-Beringen en Dilbeek. Bekijk hier het volledige programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content