MOOOV: De wereld in uw bioscoop

Mooov, het festival met zicht op de wereld, brengt van 22 april tot 5 mei opnieuw zestig films uit Zuid-Amerika, Azië en Afrika naar verschillende andere Vlaamse steden. Enkele tips.

Tussen 22/4 en 5/5 in Turnhout, Brugge, Genk, Sint-Niklaas, Lier, Roeselare, Koersel-Beringen, Lommel en Dilbeek. Alle info: mooov.be

Blind Massage

Een sant in eigen land is de Chinees Lou Ye, maker van non-conformistische outsiderkronieken, nooit geweest en met het sensuele Tiananmen-drama Summer Palace liep hij in 2006 zelfs een vijfjarig werkverbod op. Zijn nieuwste film kon Ye – generatiegenoot van collega-dissident Jia Zhangke – wel weer draaien met goedkeuring van de lokale censuurcommissie. Daarin gluurt Lou binnen bij een massagecentrum in Nanjing waar blinde masseurs, blinde uitbaters en hun ziende clientèle een merkwaardige microkosmos vormen. Een gevoelige, respectvolle kijk op een blind rijk der zinnen.

Best of Istanbul Film Festival

De Turkse premier Erdogan mag dan wel niet hoog oplopen met decadente uitwassen als het recht op vrije meningsuiting, de nieuwe, jonge Turkse auteurscinema laat zich duidelijk niet zomaar de mond snoeren. Aziza Tan, directrice van het Istanbul Film Festival, selecteerde op vraag van Mooov vijf toppers uit de recentste edities die die stelling bewijzen. Daaronder Huseyin Karabeys tweede langspeler Come to My Voice, een fraai in beeld gezette, kafkaiaanse vertelling over een jong Koerdisch meisje en haar oude grootmoeder in een door conflict getekend land.

Ugly

Anurag Kashyap, het hippe goudhaantje van de moderne Indiase cinema en maker van het opwindende misdaadepos Gangs of Wasseypur, was een paar jaar geleden al te gast op Mooov en zetelt dit jaar zelfs in de competitiejury. Bovendien brengt hij zijn nieuwe film mee naar Vlaanderen: de hitsige suspensethriller Ugly – over de zoektocht naar het ontvoerde dochtertje van een berooide Bollywood-acteur waarin niets is wat het lijkt. Een opwindende, in gitzwart cynisme gedrenkte dollemansrit door de jungle van Mumbai die zelfs Scorsese of De Palma naar adem zou doen happen. (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content