Michael Keaton: De sterke comeback in ‘Birdman’

© gf

Met zijn vertolking van een gevallen filmster in ‘Birdman’, de wervelende slotfilm van het 41e Film Fest, heeft Michael Keaton één van de mooiste rollen uit z’n carrière beet. Een portret.

Met ‘Birdman’ (The Unexpected Virtue of Ignorance) gooit de Mexicaanse rasverteller Alejandro González I?árritu het roer radicaal om en tekent voor een bijtende satire over de heersende celebritycultuur. Michael Keaton vertolkt een aan lager wal geraakte filmster, die in het verleden furore maakte door z’n rol van iconische superheld. Met de deelname aan een ambitieus Broadwaystuk (naar Raymond Carver), hoopt de man zijn carrière alsnog uit het slop te halen.

‘Birdman’ is een verademing om naar te kijken: zelden heb ik nog een Amerikaanse film gezien die zo verduiveld grappig is, waarin de humor toch gedoseerd blijft, zonder dat het ook allemaal pretentieus gaat klinken. De zwarte komedie wekt de illusie opgenomen te zijn in één lange, ononderbroken take, maar schijn bedriegt.

Michael Keaton: De sterke comeback in 'Birdman'

Bij dit technisch huzarenstukje wordt de ruimte van de theaterstudio echter optimaal benut: het is verbazend met welke souplesse de camera door de gangen rondom de bühne glijdt. De knetterende dialogen zijn om van te smullen. De ensemble-cast (met naast Keaton ook nog Emma Stone, Edward Norton, Andrea Riseborough, Zach Galifianakis, Naomi Watts en Amy Ryan op de affiche) is geweldig goed op dreef, maar mooi daarbij is vooral dat geen van deze acteurs het laken naar zich toe trekt.

Ironisch genoeg zou deze wervelende film ook wel eens een nieuwe start kunnen betekenen voor hoofdrolspeler Michael Keaton, die mogelijks nooit de erkenning heeft gekregen die hij verdient.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Portret Michael Keaton

Michael Keaton (volledige naam Michael John Douglas) is de jongste uit een gezin van zeven kinderen. Na een korte studieperiode aan de Kent State University trekt hij naar Pittsburgh om het in de lokale koffiehuizen te proberen als stand-up comediant.

Omdat het succes uit blijft, is Keaton genoodzaakt losse baantjes aan te nemen. Enkele jaren later gaat hij als cameraman aan de slag bij televisiezender WQED. In Los Angeles ziet hij zijn droom stilaan verwezenlijkt worden. Bij het improvisatiegezelschap ‘Second City’ verzorgt Keaton er de humoristische teksten en doet auditie voor diverse TV-programma’s. Anno 1979 krijgt de acteur een hoofdrol in de serie ‘Working Stiffs’, aan de zijde van James Belushi. De reeks wordt vroegtijdig geannuleerd, maar zal nog eerherstel krijgen.

Na zijn filmdebuut (‘Night Shift’, 1982) wordt Keaton doorgaans gecast in dat soort van onbenullige komedies, waar desalniettemin een publiek voor te vinden is. Het duurt echter tot het geestige ‘Beetlejuice’ (1988) vooraleer de naam van Michael Keaton echt een begrip wordt. In datzelfde jaar zal hij door de National Society of Film Critics geroemd worden als beste acteur.

Met ‘Batman’ neemt z’n carrière letterlijk een hoge vlucht, wat niet wegneemt dat bepaalde films ook financiele tegenslagen kennen. Dit gaat zeker op voor de wat ongelukkig gekozen projecten waar Keaton de laatste tijd zijn naam had aan verbonden, maar met ‘Birdman’ maakt hij een comeback van formaat.

Drie keer Michael Keaton:

BEETLEJUICE (1988)

Groteske, zwartgallige komedie van Tim Burton, met Geena Davis en Jeff Goldblum als een pas gehuwd echtpaar dat om het leven komt en gedoemd is als geesten te blijven rondspoken in hun eigen huis. Het titelpersonage van Michael Keaton wordt door het stel ingehuurd om de kersverse bewoners het pand uit te jagen. Academy Award voor beste make-up.

BATMAN (1989)

Michael Keaton is de miljonair Bruce Wayne die ’s nachts zijn plunje aantrekt om de criminaliteit uit de verdorven grootstad Gotham City te weren. Jack Nicholson speelt zijn nemesis. Het is de start van een geweldig populaire franchise, waarvan de erfenis nog altijd verder leeft. Burton regisseert ook de superieure sequel uit 1992.

JACKIE BROWN (1997)

Quentin Tarantino laat het jongleren met cinefiele citaten even voor wat het is en levert een eerder ingetogen trouwe bewerking van Elmore Leonard’s roman ‘Rum Punch’. Michael Keaton maakt deel uit van de kleurrijke cast, met voorop seventies blaxploitation-icoon Pam Grier als een stewardess die haar kans schoon ziet om het schamele inkomen dat ze heeft aan te zuiveren met een lading zwart geld.

‘BIRDMAN op het Film Fest Gent, 24 oktober om 20u en 20.15u, 25 oktober om 20.30u

Dieter Vanden Bossche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content