‘May Day’ grote winnaar op Kortfilmfestival Leuven

Olivier Magis en Fedrik De Beul © BELGA

De film ‘May Day’ van het Brusselse regisseursduo Fedrik De Beul en Olivier Magis is tijdens de slotavond van het Leuvense Kortfilmfestival zaterdagavond met drie prijzen de grote winnaar geworden in de Vlaamse competitie.

‘May Day’ gaat over een Brusselse krantenbedeler die op zoek is naar een opvolger. Hij verzamelt een tiental sollicitanten, met felle discussies en grote chaos tot gevolg. ‘We wilden vooral de hedendaagse tragedie rond werken tot uiting brengen. Enerzijds zijn er mensen die hun eigen job kotsbeu zijn, anderzijds zijn er anderen die zodanig wanhopig op zoek naar zijn naar werk, dat ze er eender wat voor zouden doen om er een te vinden. Het is de realiteit in een stad als Brussel’, aldus Fedrik De Beul.

De kortfilm kreeg in Vlaams Fictiecompetie zowel de Prijs van de jury als de Publieksprijs. Bovendien ging de prijs voor beste acteerprestatie naar hoofdrolspeler Thierry Hellin.

In de Vlaamse Competitie ging voorts nog de prijs voor het beste debuut naar ‘Poor Kids’ van Michiel Dhont. De beste animatiefilm was ‘Wildebeest’ van Nicolas Keppen en Matthias Philips, de beste documentaire ‘Girlhood’ van Heleen Declercq.

In de Europese Competitie ging de Juryprijs naar ‘Le Bleu Blanc Rouge de Mes Cheveux‘, een autobiografische film van Josza Anjembee over een vrouw die de Franse nationaliteit wil verkrijgen, maar op verzet stuit wegens haar haarsnit. ‘Graduation ’97‘, een humoristische film uit Oekraine, werd door de jury genomineerd voor de European Film Awards.

De Europese Publieksprijs was weggelegd voor ‘Les Heures-encre’ van de Zwitserse Wendy Pillonel.

Met de uitreiking van de prijzen kwam zaterdagavond een einde aan de 23e editie van het Leuvense Kortfilmfestival. Voor deze editie zijn nog geen bezoekerscijfers bekend, maar de voorbije jaren kon het festival rekenen op ongeveer 10.000 aanwezigen. De focus lag dit jaar deels op Finse kortfilms. Bezoekers konden daarom gedurende het hele festival op het binnenplein van het STUK een kortfilm bekijken in een sauna.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content