Matthias Schoenaerts mede-eigenaar van castingbureau ‘met blik op wat leeft in de straat’

Matthias Schoenaerts op het filmfestival van Cannes © REUTERS

Acteur Matthias Schoenaerts is voor de helft eigenaar van het castingbureau Hakuna, een bureau dat zich richt op mensen met een exotische etnische achtergrond. “In de media, net zoals in de gehele samenleving, is er een onderbezetting van mensen met een andere etnische achtergrond. Nochtans hebben deze mensen evenveel of zelfs meer talent.”

Dat zegt Ken Lambrechts, manager van Schoenaerts en mede-gezagvoerder van Hakuna Casting. Het concept van Hakuna Casting is volgens Lambrechts “uniek” omdat het “een bepaald publiek van vreemde origine wil bereiken”. “Zowel Matthias als ikzelf zijn daar erg mee vertrouwd vanuit onze jeugd en onze vriendenkring”, stelt Lambrechts.

Meer Adils

Met dit bureau willen de initiatiefnemers, waarbij ook de regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah horen, meer mensen met een andere etnische achtergrond in Vlaamse films en op televisie krijgen. “We zien er veel te weinig, en bovendien is het vaak niet geloofwaardig”, zegt Lambrechts. “Dit idee past binnen een groter geheel waarin we de beeldvorming willen veranderen. We willen een platform bieden aan mensen zoals Adil El Arbi, want er zijn veel meer Adils dan de mensen tot nu toe te zien krijgen.”

Street credibility

Toch mikt Hakuna Casting niet enkel op de mensen van vreemde origine. “Wij gaan voor unieke profielen. Mensen met ‘street credibility’, waar een randje aan zit.” Hakuna Casting leverde de volledige cast voor Black, de nieuwste film van El Arbi en Fallah, en werkte ook mee aan Belgica, de nieuwste prent van regisseur Felix Van Groeningen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content