Matthias Schoenaerts: ‘Het is ondenkbaar dat deze industrie gedomineerd wordt door testosteron’

© THR

Matthias Schoenaerts verscheen al naast Carey Mulligan, Diane Kruger, en nu ook aan de zijde van Salma Hayek. Deze keer eens niet voor een filmproject, maar wel om zijn steun en respect te betuigen voor de hardwerkende vrouw in het schijnbaar misogyne Hollywood in ‘The Women in Motion Talks’.

Het initiatief van ‘The Women in Motion’ ontstond op vraag van modeconcern Kering, dat zich later ook wendde tot Thierry Fremaux, afgevaardigde van het filmfestival van Cannes. De reeks loopt sinds 14 mei en onderwierp eerder al Isabella Rosselini en nu dus ook onze Belgische nationale held aan diepe beschouwingen over de rol van de vrouw in filmland; in Maryland speelt hij namelijk onder regie van de vrouwelijke Alice Winocour.

Een aantal voorbeelden uit zijn arsenaal van oneliners? Op Hayeks “The men don’t want to play second banana” zei Matthias ‘rad van tong’ Schoenaerts: “I would play twenty-fifth banana if I could play it with you”.

Schoenaerts haalt aan dat het vreemd is hoe mannen soms zo kunnen neerkijken op vrouwen. “Iedere man heeft een moeder en beseft wat een onvoorstelbaar sterk persoon zij is. Waarom zou het respect dat je voor je moeder hebt niet kunnen uitgebreid worden naar vrouwen in het algemeen?”

Hij reageert verontwaardigd op het seksisme in de industrie: ” Noem me naief, maar het is ondenkbaar dat deze business volledig gedomineerd wordt door het mannelijke hormoon dat testosteron heet.” Hij voegde daar nog nadrukkelijk aan toe dat het geslacht van de regisseur hem niet kan schelen. “Als je de visie van die persoon goed vindt, als je hem of haar kan vertrouwen, dan maakt het niet uit of het een man of een vrouw is, toch?” (EDW)

Bekijk het gesprek hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content