Martha Canga Antonio uit ‘Black’ bekroond als Beste Actrice in Tallinn

© Filip Van Roe

Martha Canga Antonio is op het Black Nights Film Festival in Tallinn uitgeroepen tot Beste Actrice voor haar (debuut-)rol in ‘Black’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah. De 20-jarige revelatie nam de onderscheiding persoonlijk in ontvangst.

Martha Canga Antonio heeft de prijs voor Beste Actrice gewonnen op het internationale filmfestival van Tallinn, Estland. Dit voor haar sterke acteerprestatie in ‘Black’, de tweede speelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Zonder enige acteerervaring schopte de jonge Mechelse met Angolese roots het meteen tot hoofdrolspeelster. Ze vertolkt de 15-jarige Mavela die brutaal gedwongen wordt te kiezen tussen een jongen van een rivaliserende bende en haar loyaliteit tegenover haar eigen groep. Haar prestatie overtuigde de zeskoppige jury in Tallinn, waar ‘Black’ werd vertoond in de internationale competitie van het Black Nights Film Festival.

Martha Canga Antonio uit 'Black' bekroond als Beste Actrice in Tallinn
© .

In de jury zetelde onder meer Niki Karimi (een icoon binnen de Iraanse cinema), bekroond fotograaf en documentairemaker Fabrizio Maltese (bekend van zijn fotowerk voor ‘The Hollywood Reporter’) en Serge Rakhlin van de Hollywood Foreign Press Association, de organisatie achter de Golden Globes.

Een droom die uitkomt

Canga Antonio was zelf aanwezig om haar prijs – een bronzen beeld van de Estse beeldhouwer Simson Seakülast – in ontvangst te nemen. ‘Dit gaat allemaal heel erg snel voor mij, maar ik geniet van elk moment’, reageert ze dolgelukkig. ‘De vele aandacht die ‘Black’ overal krijgt is al ongelofelijk, maar dat ik nu ook de prijs voor Beste Actrice win, maakt me superblij. Dit is echt een droom die uitkomt.’

Haar acteerprestaties worden ook in de VS gesmaakt. IndieWire noemde de actrice eerder al ‘één van de negen acteurs om in het oog te houden‘. De toonaangevende Amerikaanse website alludeerde dat haar debuutrol wel eens haar grote internationale doorbraak zou kunnen betekenen. ‘Hollywood is aan het flashen op Martha’, weet ook Adil El Arbi.

Intussen blijft de film veel volk naar de Belgische bioscopen lokken. Binnenkort komt ‘Black’ ook uit in Frankrijk en Nederland. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content