Marie Dubois overleden, bekend van La Grande Vadrouille

Marie Dubois met Bourvil in La Grande Vadrouille © /

De Franse filmactrice Marie Dubois, die prominente rollen speelde in enkele meesterwerken van de Nouvelle Vague, is op 77-jarige leeftijd in de buurt van Pau overleden. Ze leed aan MS.

Ze was in 1937 geboren als Claudine Huzé, en begon jong in theater en voor televisie te acteren. Ze werd opgemerkt door François Truffaut die haar niet alleen een rol aanbood, maar haar meteen omdoopte tot Marie Dubois.

Sinds de naamswissel acteerde ze vooral in films. Ze had rollen in films van Truffaut (Tirez sur le pianiste, 1960, waarin ze Charles Aznavour als tegenspeler had; Jules et Jim, 1962), van Jean-Luc Godard (Une femme est une femme, 1961), van Roger Vadim (La Ronde, 1964), Louis Malle (Le voleur, 1967) en Claude Sautet (Vincent, François, Paul et les autres, 1974 ; Garçon !, 1983).

Bij het grotere publiek was ze bekend van haar rol in La Grande Vadrouille (1966) van Gérard Oury . In die film speelde ze de dochter van Bourvil.

Toen ze zelf multiple sclerose kreeg, begon ze campagne te voeren en geld in te zamelen om meer onderzoek naar de ziekte mogelijk te maken.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content