“Life, Animated” laureaat Juryprijs op Docville

© Life Animated

De film “Life, Animated” van Roger Ross Williams is in Leuven tijdens de afsluitende avond van Docville, het internationaal festival van de documentairefilm, bekroond met de Juryprijs voor de Beste Internationale Documentaire.

De film vertelt het ontroerend verhaal van de autistische Owen Suskind die als kleuter voor het eerst mondeling contact legt met zijn ouders door middel van citaten uit Disneyfilms.

De Prijs voor Beste Belgische documentaire ging naar “Reach for the Sky” van Steven Dhoedt. In deze film volgt de regisseur enkele Zuid-Koreaanse jongeren in de aanloop van de Suneung-test, een eindexamen voor scholieren. De score die men op deze test behaalt, bepaalt niet alleen aan welke universiteit de leerling mag studeren maar is ook een statussymbool. In de sectie ‘Weten & Geweten’ koos de jury voor “This Changes Everything” van Avi Lewis, naar het gelijknamige boek van Naomi Klein. De film stelt dat de klimaatopwarming niet het einde van de mensheid moet zijn, maar het begin van een nieuwe verhouding mens-natuur en past derhalve in de trend van documentaires met een positieve boodschap en een pleidooi voor een andere manier van leven.

Tot slot werd de Prijs voor Beste TV-documentaire uitgereikt aan “Spul” van Jan Antonissen en Guillaume Graux. Het gaat om een vierdelige reeks over bekende en minder bekende dopingzondaars uit verschillende sporttakken die een inhoudelijk diepgaande blik biedt op wat doping fysiek en mentaal doet met een sporter. Zaterdag werd tijdens ‘Day of the Doc’, de jaarlijkse studie- en netwerkdag voor de professionele documentairemaker, ook de eerste ‘Flanders Doc Merit’ Award uitgereikt aan Wim Rompaey, directeur van het voormalige Lichtpunt, de vrijzinnige omroep die in het verleden uitzendingen verzorgde op de VRT. De prijs is bedoeld voor een persoon of instelling die zich verdienstelijk maakte voor de Vlaamse documentairefilm. Van Rompay wordt gelauwerd “omdat hij met een open geest, veel durf en wars van druk van kijkcijfers waardevolle documentaires en kortfilms programmeerde”. De organisatoren blikken overigens zeer tevreden terug op de 12de editie van Docville. Ondanks het schitterende zomerweer in de tweede helft van de week mocht het festival een flinke stijging van de bezoekerscijfers noteren. Hoogtepunt was bezoek van Louis Theroux die samen met regisseur John Dower tijdens de openingsavond zijn nieuwe film “My Scientology Movie” kwam voorstellen en daags nadien ook een ‘Master’s Talk’ verzorgde. Tijdens de slotavond werd “Where to Invade Next”, de nieuwe film van Michael Moore, vertoond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content