‘Leviathan’, ‘Nymphomaniac’ en ‘Winter Sleep’ genomineerd voor beste Europese film

Winter Sleep © gf

‘Deux Jours, une nuit’ heeft twee bijkomende nominaties voor de European Film Awards op zak. ‘Leviathan’, ‘Nymphomaniac’ en ‘Winter Sleep’ zijn in de running voor de hoofdprijs: beste Europese film.

Gouden Palm-winnaar ‘Winter Sleep’, festivalfavoriet en Russische Oscar-inzending ‘Leviathan’, Lars von Triers director cut ‘Nymphomaniac’, ‘Ida’ van Pawel Pawlikowski en ‘Force Majeure’ zijn de vijf kanshebbers op de prijs voor beste Europese film. Dat werd bekendgemaakt tijdens het Filmfestival van Sivalla waar alle genomineerden in de verschillende cateorieën van de European Film Awards werden onthuld.

Volgt Marion Cotillard Veerle Baetens op als Beste Europese Actrice?

‘Deux jours, une nuit’ van de Belgische regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne is twee keer genomineerd. De filmbroers zijn zelf genomineerd als scenaristen van de film. Daarnaast is er ook een nominatie weggelegd voor hoofdrolspeelster Marion Cotillard. In de categorie beste actrice krijgt ze de concurrentie van onder meer Charlotte Gainsbourg (‘Nymphomaniac’). Vorig jaar won Veerle Baetens voor haar rol als Elise in ‘The Broken Circle Breakdown’.

Eerder was al bekend dat “Deux jours, une nuit” kans maakt op de publieksprijs van de European Film Awards. Stemmen kon tot eind oktober.

‘Ida’ grootste kanshebber

De meeste nominaties gaan naar de Poolse film ‘Ida’, van regisseur Pawel Pawlikowski. Die prent dingt mee naar een EFA in de categorieën beste regisseur, beste film en beste scenarist. In de categorie beste actrice is ‘Ida’ zelfs twee keer genomineerd: met Agata Kulesza en Agata Trzebuchowska. Bovendien maakt de film ook kans op de publieksprijs.

De Russische film ‘Leviathan’ van Andrey Zvyagintsev volgt met vier nominaties (beste film, beste regisseur, beste scenarist en beste acteur). Er zijn ook drie films die drie nominaties in de wacht hebben gesleept: ‘Nymphomaniac Director’s Cut – Vol I & II’ van Lars Von Trier, ‘Winter Sleep’ van Nuri Bilge Ceylan en ‘Locke’ van Steven Knight.

Winnaars in Sevilla

Er werden op het filmfestival van Sevilla ook al een aantal Europese filmprijzen uitgereikt. Zo wonnen Lukasz Zal en Ryszard Lenczewski (“Ida”) de prijs voor beste Europese cinematografie, ging Justine Wright lopen met de prijs voor beste Europese montage voor “Locke” en won Mica Levi de prijs voor beste Europese componist voor de muziek van “Under the Skin”.

De meer dan 3.000 EFA-leden kunnen nu hun stem uitbrengen. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op 13 december in Riga, Europese culturele hoofdstad van 2014.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content