Leuvens filmfestival Docville mag film nomineren voor de Oscars

© Reuters

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de Oscars organiseert, heeft het Leuvense festival voor documentairefilm opgenomen in de lijst van festivals die vanaf heden een langspeeldocumentaire mogen nomineren voor een Oscar in deze categorie.

Voortaan komt de winnaar van de Prijs van de Jury in de Internationale competitie van het Leuvense festival Docville automatisch op de longlist voor de Oscar voor Beste Documentaire terecht. Voor dit jaar is dat de Braziliaanse documentaire Piripkura, die de Prijs in maart won.

Vanaf dit jaar werkt de Academy met een lijst van 28 toonaangevende festivals waarvan de winnende films op de longlist komen voor de categorie van de langspeeldocumentaires. Op die manier wil men niet-Amerikaanse producties meer kansen bieden om genomineerd te worden.Daarvoor moest een film in de VS worden uitgebracht voor hij kon meedingen naar het felbegeerde beeldje.

Docville werd als Belgisch festival gekozen op een lijst waarop ook de filmfestivals van Berlijn en Cannes prijkten, maar ook het International Documentary Film Festival Amsterdam. Volgens festivaldirecteur Frank Moens is het een bekroning voor jarenlange inzet en bevestiging van het internationaal profiel. Ook het Kortfilmfestival Leuven, dat net als Docville een onderdeel is van de vzw Fonk, is een Oscar Qualifying festival voor de kortfilmcategorie.

De documentaire Piripkura volgt de gelijknamige indianenstam in het Zuid-Amerikaanse regenwoud waarvan nog slechts twee leden op nomadische wijze leven. Om de beschermde status van dit stuk regenwoud te behouden en bomenkap tegen te houden, moeten ze bewijzen dat de stam er nog woont. Een fakkel, die sinds 1998 brandt, is hun belangrijkste bezit. De fakkel wordt in de film gebruikt als metafoor voor het uitdoven van deze cultuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content