‘Le Fidèle’ van Michael Roskam is Belgische Oscar-inzending

Matthias Schoenaerts (links) en regisseur Michaël Roskam op de set van 'Le Fidèle'. © Kris Dewitte

‘Le Fidèle’, de derde langspeelfilm van Michaël R. Roskam, is de Belgische inzending voor de Oscarcategorie Foreign Language (Niet-Engelstalige Films). Dat heeft het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) vrijdag bekendgemaakt.

De film gaat op de Mostra, het filmfestival van Venetië, in wereldpremière en wordt er buiten competitie vertoond. Na een vertoning op het haast even vermaarde festival van Toronto, waar de film gedraaid wordt onder de Engelstalige titel ‘Racer and the jailbird’, vindt de Belgische première plaats op 4 oktober.

Voor Roskam is het al de tweede keer dat hij op een Oscarbeeldje mag hopen: ook zijn debuutlangspeelfilm ‘Rundskop’ werd, in 2012, geselecteerd. ‘Rundskop’ haalde toen de shortlist, maar werd uiteindelijk geklopt door het Iraanse ‘A Separation.’ Tussen beide films in maakte hij met ‘The Drop’ zijn eerste Hollywoodprent.

‘Le Fidèle’ is een romantische neo-noir, waar Roskam zijn vaste klant Matthias Schoenaerts als Gigi samenbrengt met de Franse actrice Adèle Exarchopoulos (‘La Vie d’Adèle’) als Bibi in een donkere liefdestragedie tegen de achtergrond van het beruchte Brusselse gangstermilieu. Reeds in zijn eerste twee films had Roskam blijk gegeven van een bijzondere voorliefde voor het noir-genre.

Naast Schoenaerts en Exarchopoulos zijn er bijrollen voor onder meer Sam Louwyck en Stefaan Degand. Roskam schreef het scenario samen met Thomas Bidegain en Noé Debré. Nicolas Karakatsanis stond opnieuw achter de camera, nadat hij eerder ook al meewerkte aan ‘Rundskop’ en ‘The Drop’. Alain Dessauvage zorgde voor de montage, Raf Keunen tekende voor de originele muziekscore.

‘Heerlijk nieuws’, reageerde Schoenaerts. ‘Ik voel me een klein kind.’ Ook vreugde bij de regisseur: ‘Dit had ik enkel maar kunnen hopen’, zei Roskam.

Om te weten of ‘Le Fidèle’ de shortlist van negen films haalt, is het nog enkele maanden wachten. Vervolgens moet het nodige geduld opgebracht worden om te weten of de film ook de definitieve selectie -vijf films- haalt. Dat weten we op 23 januari. De prijsuitreiking van de 90e Oscars vindt plaats op zondag 4 maart, zoals steeds in Hollywood.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content