‘La Vie d’Adèle’ verboden in Idaho

Het gelauwerde liefdesdrama ‘La Vie d’Adèle’ wordt verboden in de bioscoopzalen van de Amerikaanse staat Idaho. Niet vanwege de expliciete inhoud, maar vanwege een wet die alcohol verbiedt tijdens ‘films met seksuele handelingen’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘La Vie d’Adèle’, een van de filmhoogtepunten van 2013, lijkt wel vervloekt. Nadat regisseur Abdellatif Kechiche het tijdens en na de opnames zo ongeveer met iedereen aan de stok kreeg, wordt de film nu ook verboden in Idaho. Niet vanwege de expliciete inhoud van de film, maar omdat filmzalen in de Amerikaanse staat hun licentie voor de verkoop van alcohol dreigen te verliezen.

The Flicks Theatre, nota bene de enige bioscoop in Idaho die indiefilms en buitenlandse productie in haar programmapakket opneemt, schenkt alcohol aan haar cliënteel en is onderworpen aan een strikte wet, de zogenaamde Idaho Code 23-614.

De bewuste code verbiedt onder andere alcohol tijdens vertoningen van ‘films waarin seksuele handelingen, zoals masturbatie, sodomie, bestialiteit en orale seks voorkomen’, aldus de voorschriften. Ook langspelers waarin ‘borsten, billen en genitaliën worden gestreeld’, worden geviseerd door de wet.

‘La Vie d’Adèle’, het hartverscheurende relatierelaas over de jonge scholiere Adèle, die met dank aan de iets oudere kunststudente Emma de lesbische liefde ontdekt, bevat enkele expliciete scènes en kan door de wet niet vertoond worden. ‘Het is niet omdat we preuts zijn’, zegt Carole Skinner, eigenares van het Flicks Theatre. Ook ‘Shame’ van Steve McQueen onderging eerder hetzelfde lot.

Jonathan Schering, voorzitter van IFC (Amerikaanse distributeur van de film), liet afgelopen zomer al verstaan dat er geen sprake was van een gecensureerde versie van de film. ‘La Vie d’Adèle’ is in de eerste plaats een film over liefde en passie. We weigeren te snoeien in de film vanwege een code’, zei hij.

Het meesterwerk van Kechiche krijgt nu enkel toegang tot een beperkt aantal bioscopen in andere staten, waardoor de Gouden Palm-winnaar maar weinig kansen krijgt om potten te breken op Amerikaanse bodem. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content