Kus van actrice Leila Hatami aan filmfestivalvoorzitter veroorzaakt schandaal in Iran

De kus van actrice en jurylid Leila Hatami op de wang van Cannes-voorzitter Gilles Jacob was volgens Iraanse autoriteiten totaal ongepast. ‘De Iraanse vrouw is het symbool van kuisheid en onschuld, dus niet conform onze religieuze principes.’

De Iraanse actrice Leila Hatami, jurylid op het filmfestival van Cannes, heeft zich de woede van de Iraanse autoriteiten op de hals gehaald wegens een kus die ze gaf aan de voorzitter van het festival, Gilles Jacob. Volgens de Iraanse viceminister van Cultuur is de houding van de actrice “ongepast”.

Een aantal Iraanse media brachten het beeld naar buiten, weliswaar vaag gemaakt, waarop te zien is dat Hatami Jacob een kus op de wang geeft tijdens de openingsavond – op woensdag 14 mei – van het filmfestival.

Kuisheid

“Degenen die deelnemen aan internationale evenementen zouden rekening moeten houden met de geloofwaardigheid en de kuisheid van de Iraniërs, zodat geen fout beeld van de Iraniërs wordt gegeven”, aldus viceminister van Cultuur Hossein Noushabadi.

“Of ze nu artieste is of niet, de Iraanse vrouw is het symbool van kuisheid en onschuld, dus een dergelijke ongepaste houding zoals op het filmfestival in Cannes is niet conform onze religieuze principes”, aldus Noushabadi.

Volgens de islamitische wet, die in Iran van kracht is sinds de revolutie van 1979, mag een vrouw geen fysiek contact hebben met een man die niet tot haar familie behoort.

Westerse gewoonte

Gilles Jacob heel al gereageerd via zijn Twitter-account. Iemand kussen is een normale gang van zaken in het westen, aldus de juryvoorzitter. ‘Ik heb een kus gegeven aan Mevrouw Hatami. Op dat moment vertegenwoordigde ze voor mij de Iraanse cinema.’

‘Een schandaal op basis van een westerse gewoonte is niet gefundeerd’, schreef hij nog in een tweede tweet.

Hatami, geboren in Teheran, brak als actrice internationaal door dankzij haar rol in ‘A Separation’. De film won in 2011 de Gouden Beer in Berlijn en het jaar nadien de Oscar voor beste buitenlandse film. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content