Kortfilmfestival in Leuven opent met vier Vlaamse wereldpremières

Upside down van Peter Ghesquière © G.F.

In Leuven is zaterdagavond de 22ste editie van het Kortfilmfestival geopend met de wereldpremière van de vier Vlaamse kortfilms “Patient Zero” van Lars Damoiseaux, “Perfect Darkness” van actrice Maaike Neuville, “Neverlanding” van Wim Reygaert en “Upside Down” van Peter Ghesquière. Het Kortfilmfestival loopt nog tot en met 10 december in het Kunstencentrum STUK.

Van de getoonde wereldpremières maakte vooral “Upside Down” grote indruk. De kortfilm toont een wereld die volledig bevolkt is door mensen met het syndroom van Down en plots geconfronteerd wordt met de geboorte van een jongen die Eric heet en het syndroom niet heeft. De film laat heel herkenbaar zien hoe deze wereld worstelt met het anders zijn van Eric, hoe bijvoorbeeld overwogen wordt om abortus te plegen en de jongen te normaliseren. In tegenstelling tot de anderen blijkt Eric echter wel in staat om schoenveters te binden. Hij vindt op de duur ook schoenen uit die met plakkers kunnen worden vastgemaakt wat in de film als bewijs wordt aangevoerd dat ook mensen die anders zijn een nuttige bijdrage kunnen leveren tot de samenleving.

Tijdens de openingsavond werden in aanwezigheid van de ambassadeur van Nieuw-Zeeland eveneens twee kortfilms uit dat land getoond. Het festival focust dit jaar onder meer op Nieuw-Zeeland. Het festivalprogramma toont daarnaast ook een hele resem films die deelnemen aan de Vlaamse en Europese competities. De winnaars van de juryprijzen zijn zeker van een plaats op de longlist van de Oscars van 2017.

Het festivalprogramma bevat voorts ook thematische programma’s zoals Animation Nations, kortfilms voor kinderen, Comedy Shorts, non-narratieve filmreeksen, Oscar Shorts… Voor het eerst is er ook een apart programma voor kotfilms in virtual reality.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content