Kinderfilmfestival Filem’On viert tiende verjaardag: dit zijn onze tips

Kinderfilmfestival Filem'On viert zijn tiende verjaardag. © DR

Het eigenzinnige kinderfilmfestival Filem’On, nog tot 7 november op meerdere locaties in Brussel en Gent, is aan haar tiende editie toe. Die verjaardagseditie staat in het teken van muziek, maar kleurt ook Belgisch.

Muzikanten denken bij het woord ‘festivalseizoen’ aan veel zon en een zomers sfeertje, maar filmfreaks associëren de term met het najaar. Zo is de herfstvakantie gereserveerd door het kinderfilmfestival Filem’On, dat dit jaar haar tiende verjaardag viert.

Het concept is simpel: het jonge volkje palmt cultuurhuizen in Brussel en Gent in, van Wiels over BOZAR tot KASK en Cinema Nova. Naast lange films, documentaires en kortfilms zijn er ook workshops en filmvoorstellingen met live muzikale begeleiding.

Uitkijken is het naar de Belgische themadag op 3 november. Kortfilms van eigen bodem maken dan de dienst uit. We pikten er alvast een paar leuke uit.

Dit is Belgisch op Filem’On

  • Kwek (3+): De kleinste bezoekers kunnen kennismaken met André de pinguïn, het geesteskind van Martin Colas. Hij verschilt op alle vlakken van zijn soortgenoten, maar trekt zich daar weinig van aan.
  • Nina (7+): De zesjarige Nina gaat met haar broertje op het strand spelen. Wanneer hij een ander vriendje vindt, trekt ze er alleen op uit. Emmanuel Elliah en Maria Körkel werken dat eenvoudige verhaal uit in een schilderachtige, dromerige stijl.
  • Into Darkness (13+): Rachida El Garani vertelt het verhaal van de moedige Mohamed, die strijdt voor zijn zicht terwijl zijn familie volledig blind is. El Garani woont bij zijn volledig blinde familie. El Garani versierde een selectie voor het International Documentary Filmfestival in Amsterdam.

Het Belgische kortfilmprogramma vindt plaats op 3 november in Cinéma Galleries in Brussel.

Het grote thema van de tiende Filem’On is muziek. Enkele parels, zoals Yellow Submarine, George Dunnings animatiefilm met muziek van The Beatles, zijn al gepasseerd, maar de komende dagen is er nog veel te beleven.

Onze muzikale tips

  • La Pie Voleuse (5/11, 14u, Cinema Nova): Emanuele Luzzati en Giulio Gianini creëerden drie kortfilms rond de opera’s van Gioachino Rossini vol bonte kleuren.
  • Labyrinth (5/11, 16u30, Cinematek): geef het verhaal van The Wizard of Oz aan Muppetsman Jim Henson en George ‘Star Wars’ Lucas. Geef David Bowie een hoofdrol en de verantwoordelijkheid over de soundtrack. Ziedaar het vehikel om je kinderen in te wijden in een paar essentiële hoofdstukken uit de populaire cultuur.
  • 4+ Kortfilms Jazz (6/11, verschillende tijdstippen, BOZAR): Als je kroost zich dan toch aan Bowie waagt, kan een portie jazz er ook nog bij. Studenten van het Antwerps conservatorium gaan live aan de slag met een selectie aan korte animatiefilms.

(JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content