Kinderen mogen naar horrorfilm ‘Welp’ kijken

© gf

De filmkeuringscommissie heeft geoordeeld dat de nieuwe Vlaamse horrorfilm ‘Welp’ geschikt is voor alle leeftijden. Dat is sterk tegen de zin van Scouts & Gidsen Vlaanderen, die hun leden aanraden de prent niet te gaan zien.

‘Welp’ is nog niet te zien in onze zalen, maar zorgt nu al voor heel wat heisa. De allereerste echte Vlaamse horrorfilm vertelt het verhaal van Sam, een rol voor Maurice Luijten, die op scoutskamp vertrekt naar de Ardennen. In het bos ontdekt hij een mysterieuze boomhut met zijn bewoner, een verwilderd en gemaskerd boskind Kai. Niemand wil van zijn verhalen horen, maar daar zullen ze snel spijt van hebben. Kai is namelijk het hulpje van De Stroper, een lokale psychopaat die het bos rondom het scoutsterrein heeft bezaaid met dodelijke vallen: de leden worden een voor een afgeslacht.

Ondanks het flinke horrorgehalte plakt de filmkeuringscommissie geen KNT-label (Kinderen Niet Toegelaten) op de eerste langspeelfilm van regisseur Jonas Govaerts. De ‘bloederige scoutsfilm ‘ zou dus geschikt zijn voor alle leeftijden. Govaerts reageert in De Standaard: “Ik was zelf geschrokken. Ik heb altijd gedacht dat ik een film met kinderen had gemaakt, maar niet voor kinderen.”

Te weinig middelen

In de krant geeft Daniël Biltereyst van de filmkeuringscommissie toe dat er mogelijk een probleem was met de keuring van ‘Welp’. “Maar wij moeten roeien met de riemen die we hebben. De keurders zijn allemaal vrijwilligers die in hun eentje een oordeel moeten vellen. We hebben zelfs geen budget voor een secretaresse of een voorzitter. Blijkbaar vindt de politiek dit niet belangrijk”, beschuldigt hij nog.

Veli Yüksel (CD&V), federaal parlementslid, verdedigt zich. “De zesde staatshervorming bepaalt dat de filmkeuring verhuist van het federaal naar het Vlaams niveau. Die hervorming staat nog niet op punt, maar komt er. Ze zal in de volgende beleidsnota van de minister van Cultuur staan.” Biltereyst is niet overtuigd van de belofte. Hij wil eerst zien en dan pas geloven.

Buitenlands model

Het systeem om films te keuren in België is achterhaald. De wet dateert uit 1920 en zegt dat er beslist moet worden of de film geschikt is voor het hele gezin of niet. Dat moeten we misschien eens aanpassen. In het buitenland is een ander systeem van kracht. Daar wordt er beslist of de prent geschikt is voor kinderen vanaf zes, negen, twaalf of zestien jaar. Bioscoopuitbaters kunnen bij de twee laatste leeftijden zelfs kijkers weigeren als ze te jong zijn. Daarnaast krijgen films en series ook waarschuwingen mee. Als de beelden eng zijn, zie je een logo van een spin. Wordt er drugs gebruikt, dan krijgt de film een spuitje als logo. Op die manier kunnen ouders en jonge kijkers zelf kiezen of ze de film op hun watchlist zetten of niet.

Uit tijdens Halloween

‘Welp’ kende zijn wereldpremière tijdens het Filmfestival van Toronto. Op het Filmfestival van Sitges in Catalonië – het belangrijkste festival van de fantastische film – won Govaerts de prijs voor beste regie. Bij ons komt de griezelfilm uit op 29 oktober. (WH)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content