Kerk censureert film over homoseksualiteit in Italië

Andrew Haigh © Reuters

De Britse film ‘Week-end’ van Andrew Haigh over een homoseksuele liefde zal maar in een beperkt aantal Italiaanse filmzalen te zien zijn wegens ‘onfatsoenlijk’, zo oordeelt de Kerk.

De vereniging van Italiaanse priesters (CEI) noemde de film onfatsoenlijk, ook al had de Italiaanse overheid de film enkel ongeschikt voor kinderen onder veertien jaar genoemd. Meer dan 1.100 bioscopen, eigendom van de Kerk, weigeren dan ook om de film te vertonen.

Het merendeel van de bioscopen behoort tot de Kerk omdat vroeger elke parochie één had, waar de priester dan ook de “ongepaste” scènes kon wegknippen. Eigenlijk zijn ze geen eigendom van de Kerk, maar de uitbaters luisteren wel naar de priesters.

Volgens Cesare Petrillo, voorzitter van uitgever Teodora Film, is de aanwezigheid van homoseksualiteit de enige reden waarom de film niet wordt vertoond.

Naast “Week-end” werden nog andere films geweigerd zoals “The Danish Girl” over de eerste bekende transgender. Ook “Spotlight“, een film geregisseerd door Thomas McCarthy over het schandaal over de pedofiele priesters in Boston, werd geweigerd. Deze laatste film had echter de Academy Award, ook wel gekend als Oscar, voor Beste Film gewonnen. (Belga/DB)

Eddie Redmayne in 'The Danish Girl'
Eddie Redmayne in ‘The Danish Girl’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content