KASK Gent toont veelbesproken homofilm ‘Cruising’

‘Cruising’ zorgde in 1980 voor veel commotie in de homogemeenschap. KASKcinema Gent gaat opnieuw op zoek naar die controverse en programmeert de film op 10 april voor het grote publiek.

‘Cruising’ verhaalt over undercoveragent Steve Burns (Al Pacino) die zich onderdompelt in de homocultuur in New York. Hij gaat op zoek naar een seriemoordenaar die zijn slachtoffers kiest in de SM-wereld van de homoseksuelen.

Tijdens de opnames van de film protesteerden veel homoseksuelen tegen de realisatie van ‘Cruising’. Ze vonden dat ze verkeerd geportretteerd werden en hadden schrik dat mensen na het zien van de film zouden denken dat het kleine aspect van de SM-wereld de hele homogemeenschap zou representeren.

Niet geïnteresseerd

Regisseur William Friedkin werd in 1971 al eens benaderd om ‘Cruising’ te maken, gebaseerd op de gelijknamige roman van Gerald Walker over een seriemoordenaar die het in New York gemunt heeft op homoseksuelen met een voorliefde voor SM, maar Friedkin was niet geïnteresseerd.

Enkele jaren later raakt hij toch gefascineerd door de seriemoorden nadat hij enkele artikels had gelezen over de onopgeloste moorden in New York. Friedkin kende ook iemand bij de politie die undercover was gegaan zoals Al Pacino in de film. Daarnaast bekende Paul Bateson, die in Friedkins ‘The Exorcist’ meespeelde, dat hij de seriemoordenaar was van de tot dan onopgeloste moorden in New York. Al die informatie zorgde ervoor dat Friedkin genoeg bronmateriaal had om de film toch te maken.

X-rating

Friedkin draaide verschillende niets verhullende scènes in de homobars waar Pacino’s personage undercover op zoek ging naar de moordenaar. Deze scènes zorgden ervoor dat de film een NC-17-rating kreeg van de Motion Picture Association of America (MPAA), die in 1980 nog X-rating heette. Daardoor werd de film verboden voor personen jonger dan 17 jaar. Daar was Friedkin het helemaal niet mee eens. Hij heeft de film verschillende keren aangepast en in totaal veertig minuten van de film weggeknipt zodat de MPAA de film alsnog een R-rating gaf. Door deze aanpassingen werden kijkers onder de 17 jaar toch toegelaten onder begeleiding van een meerderjarige.

Maar Friedkin heeft niet alle expliciete scènes weggehaald. Zo bevat de eerste moordscène subliminale beelden uit een pornofilm. Ze zijn amper zichtbaar wanneer je de film bekijkt, maar als je de beelden veel trager afspeelt, is het duidelijk dat die fragmenten te zien zijn. Friedkin wilde de geknipte veertig minuten terug uitbrengen bij de dvd-release van ‘Cruising’, maar toen bleek dat die filmfragmenten waren verdwenen.

‘Interior. Leather Bar.’

James Franco en Travis Matthews maakten in 2013 de documentaire ‘Interior. Leather Bar.’ over de veertig gewiste minuten van ‘Cruising’. Ze onderzochten vooral wat het inhoudt om als acteur en regisseur zo’n expliciete film te maken en het conflict dat ontstaat tussen creatieve vrijheid en censuur. (FL)

‘Cruising’, donderdag 10 april om 20.30u in KASK Gent.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content