Jessica Lange krijgt ‘Kirk Douglas oeuvreprijs’

Jessica Lange © Reuters

De Amerikaanse actrice Jessica Lange ontvangt de Kirk Douglas Award tijdens het Filmfestival van Santa Barbara. De oeuvreprijs wordt waarschijnlijk door de 97-jarige Douglas zelf uitgereikt op 16 november.

De actrice wordt in het najaar bekroond met de negende Kirk Douglas Award tijdens het Santa Barbara International Film Festival.

Kirk Douglas, vader van onder andere Michael Douglas, werd bekend door films zoals ‘Lust for Life’, ‘Spartacus’ en ‘Paths of Glory’. Hij won zelf de eerste Kirk Douglas Award en rijkt sindsdien deze oeuvreprijs uit tijdens het Santa Barbara filmfestival. Forest Whitaker, Robert DeNiro, Michael Douglas, Harrison Ford, Quentin Tarantino, Ed Harris en John Travolta mochten deze prijs in het verleden in ontvangst nemen. Jessica Lange zal dus de eerste vrouw zijn die de award in de wacht sleept.

‘Jessica Lange beschikt over drie kwaliteiten die essentieel zijn om het te maken in deze gestoorde filmwereld: talent, schoonheid en intelligentie’, aldus Kirk Douglas over zijn keuze van dit jaar.

Goed gevulde carrière

De 65-jarige Lange wist in het verleden al twee Oscars te verzamelen. Een kreeg ze voor haar bijrol in ‘Tootsie’ en de andere voor haar vertolking in ‘Blue sky’. Voor ‘Frances’, ‘Country’, ‘Sweet Dreams’ en ‘Music Box’ werd ze genomineerd als beste actrice en voor haar rol in de succesvolle televisireeks ‘American Horor Story’ werd ze twee jaar op rij genomineerd voor een Emmy. Ze was ook te zien in ‘The postman always rings twice’, ‘Cape fear’ en ‘Broken flowers’.

De Kirk Douglas prijs dient als fondsenwerving voor het jaarlijkse festival dat dit jaar haar 30ste verjaardag viert. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content