Jean-Louis Trintignant stopt defintief met acteren

Het Franse filmicoon Jean-Louis Trintignant neemt op 82-jarige leeftijd afscheid van de filmwereld. Hij doet dat met een poëtische noot: op 1 en 2 oktober is hij te zien in een theaterstuk.

‘Ik beleef nog meer plezier aan het acteren dan 30 jaar geleden, maar ik ben te oud en ik kan me nog moeilijk verplaatsen’, aldus Trintignant. ‘Na mijn twee vertolkingen, op 1 en 2 oktober, ga ik niets meer doen. Gedaan met films draaien, gedaan met toneelstukken. Ik maak plaats voor de jongeren van het vak.’ Op 11 december wordt de topacteur 83 jaar.

‘Trois poètes libertaires du XXe sicècle’, een dubbele voorstelling in in het Zuid-Franse Antibes, wordt zijn laatste wapenfeit. Het stuk wordt begeleid door accordeon en cello, 35 gedichten van Boris Vian, Robert Desnos en Jacques Prévert. ‘Ik heb in meer dan 100 stukken gespeeld, maar dit is de voorstelling waar ik het meest van houd’, zegt hij. ‘Het zijn dichters die ook vandaag nog een ongelooflijke weerklank hebben. Ze praten over ernstige zaken, maar altijd op een lichtzinnige manier.’

De laatste filmrol van Trintignant dateert van 2012, met ‘Amour’ van Michael Haneke. Hij vertolkte er met glans een muziekleraar op rust die zich ontfermt over zijn aftakelende en dementerende vrouw. De prent pakte de Gouden Palm in Cannes en won de Oscar voor Beste Buitenlandse film. De acteur had destijds al gekapt met acteren, maar onderbrak zijn pensioen speciaal voor de Oostenrijkse stilist. ‘Ik wilde niet meer in films spelen, maar Haneke is een van de grootste cineasten ter wereld. Dat was een buitenkans.’ (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content