Japan Square filmfestival: Vijf dagen Japanse cultuur opsnuiven in Gent

Voor het vijfde jaar op rij opent Studio Skoop in Gent zijn deuren voor het Japan Square filmfestival. Ook op deze editie – vanaf woensdag 26 maart – worden zowel de Japanse film als de Japanse keuken bejubeld.

Het jaarlijkse Japan Square filmfestival wil het land van de rijzende zon dichter bij de Belg brengen. “We reiken geen prijzen uit, we willen de filmliefhebbers vooral laten proeven van de Japanse sfeer via een visueel en een culinair luik”, legt Ava Van de Moortele, mede-organisator van het festival, uit. “Het hele team van Japan Square heeft een passie voor Japan. Die passie willen we overbrengen op de Gentenaren.”

De Japanse vijfdaagse heeft een klein programma met zes films. Maar de organisatie ziet zijn kleinschaligheid als een troef. “Ons festival is zoals een huiskamer: een oord van gemoedelijkheid na een drukke werkdag. Maar het is ook een noodzaak om kleinschalig te blijven”, legt Van de Moortele uit. “We zijn een klein team van vijf vrijwilligers met fulltime jobs en een gezin. Een groot festival valt dan niet te combineren.”

Meer dan weirdofilms

Op het programma staan Japanse films in diverse genres. “We willen komaf maken met het stereotype idee van de Japanse weirdo- of samuraifilms”, zegt Van de Moortele. “Maar we negeren ze ook niet. Daarom kiezen we voor een divers aanbod in ons kleine programma. ‘Why don’t you play in hell’ zou bijvoorbeeld perfect passen in het over-the-top-genre. Maar onze opener ‘Unforgiven’ is dan weer een oerdegelijke film met een cast om u tegen te zeggen.”

Om het vijfjarig bestaan van Japan Square te vieren, is er vrijdag een feest in de Gentse fuifzaal Sioux met Japanse visuals en sounds. De plaatjes worden verzorgd door DJ Ynux en DJ Bruised banana and the silent duck, die een mix brengen van Japanse en Belgische sounds. (FL)

Japan Square filmfestival van 26 tem 30 maart 2014 in Studio Skoop in Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content