Jane Fonda spreekt zich uit tegen genderdiscriminatie in de filmwereld

Lily Tomlin en Jane Fonda © REUTERS

Politiek activiste, feminist, fitnessgoeroe en actrice Jane Fonda beklom samen met Lily Tomlin het podium tijdens het Sundance Film Festival. De zaal zat eivol, aangezien iedereen de dames wilde horen spreken over hoe hun gender hun carrière heeft beïnvloed.

De 77-jarige Jane Fonda en de 75-jarige Lily Tomlin verschijnen binnenkort samen in de Netflixkomedie Grace and Frankie. Twee oudere actrices die de hoofdrol vertolken in een televisiereeks blijft een uitzonderlijk verschijnsel. We kennen uiteraard allemaal Absolutely Fabulous, maar voorts kan de film- en televisie-industrie nog een puntje zuigen aan dit soort concepten.

Schaamte

Jane Fonda moedigde het publiek tijdens haar gesprek met Lily Tomlin dan ook aan om het gebrek aan diversiteit in films en televisiereeksen onder de aandacht te blijven brengen. ‘We moeten de studio’s beschamen omdat ze zo discriminerend te werk gaan,’ klinkt het streng.

Fonda legt uit dat ze als jonge vrouw een tijdje de makkelijke weg heeft gevolgd. ‘Niet dat ik het niet leuk vond dat ik de reden was voor de eerste erecties van een bepaalde generatie mannen,’ knipoogde de actrice. Toen ze echter haar eigen ideeën wilde uitwerken en zichzelf begon te casten in projecten, veranderde haar visie. ‘Geen enkele agent kon me een boeiende job aanbieden,’ legt ze uit. Ze moest dus het heft in eigen handen nemen en opboksen tegen de vooroordelen tegenover vrouwen in de filmwereld.

To be feminist or not to be feminist

De actrice twijfelde lange tijd over de term feminist. Toen ze besefte dat het helemaal niet inhoudt dat je als feminist mannen haat en tegenwerkt, claimde ze er zelf een te zijn. Het patriarchaat schaadt volgens haar zowel vrouwen als mannen. Iedereen zou er baat bij hebben als er meer vrouwen aan het hoofd zouden staan van de filmstudio’s. Dat vrouwen anders aankijken tegen de wereld en op een andere manier verhalen vertellen, kan volgens haar alleen maar verfrissend zijn.

Vrouwenvriendschap

De vriendschap tussen vrouwen, zoals die tussen Tomlin en Fonda, is volgens de blonde actrice bovendien het geheim achter een lang leven. ‘Het is een van de redenen dat vrouwen langer leven dan mannen. De hormonen die vrijkomen bij vrouwen wanneer ze omgaan met hun vriendinnen zijn heel gezond,’ aldus de vitale actrice. Iets waar heel wat mannen dus nog iets van kunnen leren. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content