James Bond: My name is alcoholic, impotent alcoholic

Een wetenschappelijke studie heeft het imago van James Bond danig ‘geshaked’, maar voor de fans nog niet ‘gestird’. Double-o-seven kijkt veel te diep in het glas. ‘De martini’s maken van hem een impotente alcoholicus.’

Een wetenschappelijke studie heeft het imago van geheim agent James Bond danig “geshaked”, maar voor de fans nog niet “gestird”. Bonds gewoonte om altijd maar martini’s te drinken maakt van het fictieve personage een impotente alcoholicus, die nog voor zijn zestigste onder de groene zoden komt te liggen. De studie door vorsers Patrick Davies, Indra Neil Guha en Graham Johnson verscheen vrijdag in het tijdschrift British Medical Journal.

Volgens de studie zou 007 niet zelf in staat zijn geweest om zijn drankjes te mengen omdat hij door zijn alcoholzucht teveel zou bibberen. De vorsers baseerden zich op twaalf romans van Ian Fleming. Daaruit leidden zij af dat de playboy van MI5 in de in totaal 123,5 dagen die worden beschreven telkens meer dan vier maal de aanbevolen wekelijkse maximumdosis alcohol overschreed.

Bond loopt dan ook het ernstige risico op leverziektes, cirrose, impotentie (een ware ramp voor de vlijtige, vingervlugge vrouwenversierder) “en andere ziektes”.

Zijn dagrecord drinken vestigde Bond in “From Russia with Love”: 49,8 drankjes. Gemiddeld drinkt hij wekelijk tussen 65 en 92 martini’s. Bond heeft ook dringend een Bob nodig, want meer dan eens zit hij vol alcohol aan het stuur.

Uitschieter is “Casino Royal”, waar 007 na 37 drankjes aan een dolle “car chase” begint. Uiteindelijk belandt hij dan ook in het ziekenhuis, en laat dat een lesje voor hem zijn. De geestelijke vaders van Bond lachen de studie weg. Het gaat toch maar om een fictief karakter, zeggen zij.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content