Jaarlijkse opbrengst Pinewood Studios gestegen door Star Wars en James Bond

© Lucasfilm

Het Britse Pinewood Studios, de grootste Europese filmstudio, heeft dit fiscaal jaar een hogere opbrengst dan het vorige. Verder meldt de studio dat de Brexit een positieve invloed zal hebben op internationale klanten.

Pinewood Studios is al sinds de eerste Bondfilm, Dr. No (1962), de vaste uitvalsbasis voor de avonturen van 007, maar sinds The Force Awakens heeft Star Wars er ook zijn intrek genomen. Spectre en de nieuwste Star Wars hebben de studio-opbrengsten fors doen stijgen.

Op 31 maart sloot de studio zijn twaalfmaandelijkse periode af met een opbrengst van 83,2 miljoen pond (97,1 miljoen euro). Vorig jaar was dat nog 75 miljoen pond. Dat is een stijging van bijna 11 procent.

Volgens CEO Ivan Dunleavy heeft een mogelijke Brexit ook positieve gevolgen voor Pinewood Studios. “In onze businesscontext is de daling van de pond ongetwijfeld een goede zaak voor onze buitenlandse klanten.”, liet Dunleavy optekenen.

De vraag naar Pinewoods faciliteiten was groot dit jaar. De stage had een bezettingsgraad van 90 procent. Ook dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van het vorige fiscale jaar. Dat heeft wel als gevolg dat er minder plaats over is voor de tv-reeksen.

Pinewood Studios is momenteel ook aan een onderzoek bezig om tekijken hoe ze maximaal van het potentieel van de studio kan profiteren. Een eventuele verkoop behoort tot de mogelijkheden.

Bekendste recente films die gebruik maakten van de filmsstudio in Buckinghamshire waren Spectre, Star Wars Episode VII: The Force Awakens, Assassin’s Creed en The Huntsman. (JVDV).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content