Italiaanse cineast en Gouden Palm-winnaar Francesco Rosi overleden

© Belga

In Rome is de Italiaanse regisseur Francesco Rosi zaterdag op 92-jarige leeftijd overleden. Dat melden verscheidene media. Rosi maakte onder meer “Il caso Mattei”, een film waarmee hij in 1972 een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in de wacht sleepte.

Rosi werd geboren in 1922 in Napels. Na een rechtenstudie belandde hij in de culturele sector. Eerst in het theater, nadien op de filmset als assistent van de vermaarde Luchino Visconti. Eind jaren vijftig brak hij zelf door als regisseur van “La sfida”. Rosi schuwde in zijn werk de politiek en de maatschappijkritiek niet. Zo vertelt zijn internationale doorbraak “Salvatore Giulano” uit 1962 het verhaal van een Siciliaanse maffioso en handelt “Il Caso Mattei” over de verdachte dood van de toenmalige baas van energiegigant ENI.

Met “Salvatore Giuliano” won Rosi een Zilveren Beer voor beste regie op het filmfestival van Berlijn. “Le Mani sulla città” was goed voor de Gouden Leeuw op het festival van Venetië en met “Il Caso Mattei” sleepte hij in Cannes een Gouden Palm in de wacht. Vijf jaar geleden kreeg hij in Berlijn een Gouden Beer voor zijn hele oeuvre, in 2012 viel hem die eer ook in Venetië te beurt. Rosi had last van een bronchitis en moest al enkele weken het bed houden. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content