Isabel Coixet en haar film Handia winnen tien Goya’s

© REUTERS

Cineaste Isabel Coixet en de film ‘Handia’ zijn uit de bus gekomen als grote winnaars van de Goya’s, de Spaanse filmprijzen. Het Goya-gala stond dit jaar in het teken van het (neo-)feminisme via de hashtag #MÁSMUJERES (meer vrouwen).

‘La Libreria’ (The Bookshop) van de 57-jarige Coixet, die in 2003 internationaal doorbrak met de ontroerende prent ‘My life without me’ en in 2005 reeds drie Goya’s won met haar ‘The secret life of words’, won de prijzen voor beste film, beste regie en beste aangepast scenario. ‘La Libreria’ verzilverde aldus drie van haar twaalf nominaties. Coixet droeg haar prijs op aan ‘allen die nog boeken kopen, boekwinkels openen en van film houden’.

De in het Engels gedraaide film, met acteurs als Emily Mortimer (The Newsroom, Match Point), Patricia Clarkson (House of Cards) en Bill Nighy (Harry Potter), gaat over een weduwe in een Engels dorp die in de jaren ’50 beslist haar leven meer zin te geven door een boekwinkel te openen. De plaatselijke bevolking vindt dat geen goed idee. De film is gebaseerd op een roman uit 1978 van Penelope Fitzgerald.

Een andere vrouw, de 31-jarige regisseuse Carla Simon, sleepte met haar prent ‘Verano 1993′ drie Goya’s in de wacht.

Slokop van de avond, met tien Goya’s, was echter ‘Handia’, een historisch drama dat zich afspeelt in het Baskenland van de 19e eeuw. De film van het duo Jon Garano en Jose Mari Goenaga was dertien keer genomineerd.

De belangrijkste acteursprijzen gingen naar Javier Gutierez (hoofdrol in ‘El autor’) en Nathalie Poza (‘No se decir adios’/ Zeg elkaar geen vaarwel). Poza haalde het van, onder anderen, Penelope Cruz, het liefje van drugsbaron Pablo Escobar in ‘Loving Pablo’. Als beste Europese film werd ‘The Square’ van de Zweed Ruben Östlund uitgeroepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content