Iraanse cineast Jafar Panahi wint Gouden Beer met Taxi

Jafar Panahi © BELGAIMAGE

“Taxi”, de jongste film van de Iraanse cineast Jafar Panahi, is bekroond met de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn. Dat heeft de jury bekendgemaakt.

Panahi, die niet zo lang geleden nog onder huisarrest zat wegens zijn kritiek op het regime en eigenlijk geen films meer mag maken van de Iraanse autoriteiten, maar dat toch doet en er niet echt voor gestraft wordt, omzeilde het filmverbod door te filmen in een taxi en zijn naam niet op de credits te zetten. Daardoor is de film niet officieel van zijn hand.

Net als met “This is not a Film” -die hij op een flashdrive, verborgen in een cake, uit Iran naar Cannes liet smokkelen- moest ook deze film ongezien het land verlaten. Panahi speelt in deze prent een taxichauffeur in Teheran en op gezette tijdstippen springen mensen -acteurs en niet-acteurs- de taxi binnen om er hun verhaal te vertellen. Hoewel er regelmatig kritiek geuit wordt op de Iraanse gerechts- of andere systemen, is de film ook grappig, al was het maar omdat Panahi zijn weg in Teheran niet vindt.

Aangezien Panahi zijn land niet uit mag, kon hij de prijs niet zelf ophalen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content