Interview: Luc Dardennes Cannesvoorspelling

Net voor zijn vertrek maakte Luc Dardenne nog even tijd om over de kansen van ‘Le Gamin au Vélo’ in Cannes te peinzen. “Mijn broer en ik zijn razend benieuwd naar de reacties, maar we gaan niet winnen, hoor.”

Ik wil u eerst en vooral feliciteren met jullie nominatie in Cannes. Is het nog steeds iets speciaals voor jullie? Luc Dardenne: “Ja, natuurlijk. Het doet altijd deugd om te horen dat je geselecteerd bent voor de officiële competitie in Cannes. Het zal ook altijd iets speciaal blijven. Op dit moment zijn mijn broer en ik aan het aftellen tot zaterdag en zondag, wanneer de film er wordt voorgesteld aan de pers en een deel van het publiek. We zijn sowieso aanwezig bij de vertoning. We assisteren namelijk bij de projectie. Dat is een heel stresserend gebeuren. Dan zitten we boven in een kamertje en horen we allerlei geluiden van appreciatie uit het publiek. Of net niet natuurlijk (lacht). We zijn razend benieuwd naar de reacties van de pers dit weekend.”

Hoe groot schat u jullie kansen in om nog eens een Palme d’Or in ontvangst te mogen nemen? Dardenne: “Ik denk echt niet dat we gaan winnen, hoor. Maar ik vind het wel formidabel dat dit voor ons de eerste keer is dat onze film in première gaat in Cannes. De film komt uit in Frankrijk, België, Luxemburg, Italië en Zwitserland. We hopen natuurlijk dat onze film een goede start zal maken en dat Cannes daarbij zal bijdragen. Er zullen meer dan 3000 journalisten aanwezig zijn. Er komt een enorme mediatisering op gang. Dat is natuurlijk heel positief voor je film, als alles goed verloopt uiteraard, want op die manier heb je gratis en voor niets mond-tot-mondreclame. Uitkijken en afwachten dus.”

Welke films maken veel kans op een Palme d’Or volgens u? Dardenne: “Geen flauw idee. ik ken er geen enkele, laat staan dat ik er al gezien heb. Mijn broer en ik zitten hele dagen opgesloten in de studio. Daar hebben we gewoonweg geen tijd voor.”

Dus u gaat in Cannes geen enkele film bekijken? Dardenne: “Nee, natuurlijk niet. Onze werkdag in Cannes start stipt om 9 uur, onze job zit er pas op om 19 uur. We houden ons enkel bezig met promo, promo, promo.”

Hebt u een lievelingsjaar in Cannes? Dardenne: “Het jaar waarin we met ‘La Promesse’ naar Cannes trokken, 1996, is er eentje om nooit te vergeten. Dat was het eerste jaar waarin we mochten proeven van het succes. We stonden op alle voorpagina’s en dat terwijl er andere, grotere films in competitie dongen naar de Palme d’Or. We zaten ‘slechts’ in de ‘Quinzaine des Réalisateurs’ en toch waren we grotere films aan het overschaduwen. Dat is echt een heel mooie herinnering.

Dardenne: “Ook ‘Rosetta’ zal ik nooit vergeten. In 1999 deden we voor het eerst mee in de officiële competitie in Cannes. Het regende prijzen: de Palme d’Or, de prijs voor beste actrice (Emilie Dequenne) en de prijs van de Oecumenische Jury. Dat was een ongelofelijke verrassing, want we hadden zelfs niet één prijs in gedachten.

Hieronder nog eens de trailer van ‘Le Gamin au Vélo’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Julie Herreman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content