Interview: Denis Podalydès in de huid van Sarkozy in ‘La Conquête’

‘La conquête’ van Xavier Durringer over de ambtsjaren van Nicolas Sarkozy heeft al heel wat stof doen opwaaien. Denis Podalydès kroop in de huid van de Franse president en heeft zich tijdens de opnames kostelijk geamuseerd. “Mijn enthousiasme was gewoonweg ontembaar”.

Wat is uw persoonlijke visie over Sarkozy als mens en politicus? Denis Podalydès: “Ik ben altijd al erg nieuwsgierig geweest naar de man achter Nicolas Sarkozy. Het politieke beestje, een mengeling van sluw- en jeugdigheid, verrassend energiek en altijd de grenzen aftastend. Voor Sarkozy als politicus heb ik altijd een zekere wantrouw gekoesterd. Maar je moet ook respect blijven hebben voor je tegenstander. Het is belangrijk dat je hem niet onderschat.”

Hoe vermijd je het personage te karikaturiseren wanneer het eigenlijk al een karikatuur op zichzelf is? Podalydès: “Door te focussen op tegenstrijdigheden en je niet vast te pinnen op roddels en geruchten die in de wandelgangen de ronde doen. Je moet op zoek gaan naar de momenten waarop de man niet aan het personage kleeft die door de publieke opinie is gecreëerd. Ik heb mezelf ook de vrijheid gegeven om er wat meer mijn persoonlijke interpretatie aan te geven. Ik ben zowel bewust als onbewust bijna letterlijk in zijn huid gekropen. En ik heb mij rot geamuseerd.”

Wat was het pijnlijkste om aan de weet te komen tijdens het filmen? Podalydès: “Er is mij niets pijnlijks ter ore gekomen. Ik heb enkel plezier beleefd aan deze rol.”

Komt de film niet net iets te vroeg uit? Of eerder te laat? De volgende presidentsverkiezingen gaan pas volgend jaar van start. Podalydès: “Het is nooit onze bedoeling geweest om met deze film een of andere kiescampagne te steunen, we wilden enkel een cinematografisch degelijk werk neer zetten. Een film die tussen de genres detective, western en dramakomedie moest schommelen, volledig onafhankelijk van electorale verkiezingen. Dat was ons enige doel.”

De prent bevat lichte ironie maar echt pro- of anti-Sarkozystisch kan de film niet genoemd worden. Welke reacties verwacht u? Podalydès: “Ik hoop dat het verhaal, de mise-en-scène en de esthetiek gewaardeerd worden. De film is soms veeleisend en precies maar niettemin wordt er een zekere afstand genomen van de politieke wereld. Het is eerder satire over de afhankelijkheid van de politiek aan de media.”

Hebt u lang getwijfeld om deze rol aan te nemen? Had u geen schrik voor nefaste gevolgen voor uw carrière? Hebt u al negatieve reacties aan uw adres gekregen? Podalydès: “Ik heb niet getwijfeld. Mijn enthousiasme was gewoonweg ontembaar. Ik zou niet weten waarvoor ik schrik zou moeten hebben. Het kan me niet schelen. Ik ben geen gevangene die aan mijn rol geketend werd. Mijn leven gaat verder. Tot nu toe heb ik geen negatieve reacties ontvangen.”

De film geeft de politiek weer als een groot circus met roddels en intriges. Voedt dat niet de al opkomende antipolitieke gevoelens bij het grote publiek? Is het niet riskant net nu Marine Le Pen op kop van de peilingen staat? Podalydès: “Niets uit film doet blijken dat de politiek volledig verrot is. De hele wereld weet dat er intriges zijn, verder dan dat gaan we niet. Een intrigant zou ik Sarkozy nu niet noemen. Hij is enorm trots, op het randje van arrogantie, op zijn eigen open houding naar de buitenwereld toe. Ik zie niet in op welke manier we Marine Le Pen electoraal zouden kunnen steunen met zo’n film.”

Hoe heeft uw collega Jean Reno gereageerd? Denkt u dat veel artiesten en intellectuelen zich hebben laten beïnvloeden door het discours van Sarkozy? Podalydès: “Ik heb geen flauw idee hoe artistieke vrienden van Sarkozy op deze film zouden kunnen reageren. Ik denk niet dat Sarkozy zo’n goede beurt maakt in artistieke en intellectuele middens. Dat merk ik overal waar ik kom. Het cultureel beeld van de presidentskandidaat Sarkozy (waar de film dus niet over gaat) was al heel teleurstellend. Het is lovenswaardig om te zien hoe hij zijn best doet om dat beeld over hem te veranderen…”

Woensdag 18 mei gaat ‘La Conquête’ in première op het internationaal filmfestival in Cannes.

Hieronder nog eens de trailer van ‘La Conquête’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Door Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content