Inside Llewyn Davis (blu-ray): O Brother, Where Am I?

De Coens leveren een van hun beste en meest gelaagde films af met de wrange folkballade Inside Llewyn Davis.

Inside Llewyn Davis *****

Joel & Ethan Coen

VS, 2013

A-Film / blu-ray

Oscar Isaac is een revelatie als Llewyn Davis, een folkzanger die anno 1961 probeert om een solocarrière op te bouwen. Hij scharrelt met veel moeite wat optredens bij elkaar maar is constant blut, slaapt elke nacht bij iemand op de sofa en schoffeert en passant iedereen die het goed met hem voorheeft.

Op een bizarre manier fungeert de film als een zusterstuk voor A Serious Man (2009): twee keer betreft het een portret van een man die getalenteerd is in zijn vakgebied (wiskunde in A Serious Man, folkmuziek in Inside Llewyn Davis), maar vastzit in zijn leven en achtervolgd wordt door pech. Het grote verschil is dat Larry ‘A Serious Man’ Gopnik het eeuwige slachtoffer was van de mensen om hem heen (en misschien zelfs van God), terwijl Llewyn Davis zijn ongeluk vooral aan zijn eigen karakter en keuzes te danken heeft.

Structureel halen de Coens de mosterd bij de Odyssee zoals ze dat ook al deden voor O Brother, Where Art Thou (2000). Davis is een Odysseus die eeuwig op reis is, van stad naar stad en sofa naar sofa. Hij komt continu obstakels tegen, maar bereikt nooit een bestemming. En ja, het is nog altijd een komedie. Maar dan wel een over alle manieren waarop het leven pijn kan doen. Er wordt briljant geacteerd, de Coens verwijzen op een slimme manier naar de folkscene van de sixties – zelfs de schim van Bob Dylan passeert – en brengen het winterse New York op een gepast kille manier in beeld. Deze keer niet met de hulp van huiscameraman Roger Deakins maar wel met die van Bruno Delbonnel, die daarvoor een Oscarnominatie kreeg.

Wie meer wil weten over die look, of over de folkies van toen, kan terecht bij de docu’s op de blu-ray, maar het verstandigste is om deze Coen grand cru eerst puur te consumeren. Cheers! (DVD)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content