‘Indiana Jones’-cameraman Douglas Slocombe overleden

© -

De gelauwerde cameraman Douglas Slocombe werkte tijdens zijn carrière aan verschillende bekende films als ‘The Great Gatsby’ en ‘Close Encounters of the Third Kind’. Hij overleed op 103-jarige leeftijd.

De Britse filmwereld nam maandag afscheid van Douglas Slocombe. Hij werkte als cameraman mee aan zo’n tachtig films, waaronder verschillende films van Steven Spielberg en Roman Polanski. Slocombe werd 103 jaar.

Voor hij aan speelfilms meewerkte, filmde Slocombe als cameraman in 1939 enkele van de eerste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog in Polen en Nederland. Vanaf 1942 richtte hij zich meer op de fictiefilm en droeg hij bij aan verscheidene filmklassiekers, van de eerste drie ‘Indiana Jones’-films, over ‘The Great Gatsby’ tot ‘Close Encounters of the Third Kind’.

De Brit sleepte verschillende prijzen in de wacht: Bafta’s voor ‘The Servant’, ‘Julia’ en ‘The Great Gatsby’ en een lifetime achievement award van de British Society of Cinematographers in 1995.

Slocombes carrière werd een halt toegeroepen door een oogziekte. De cameraman op rust overleed in een Londens ziekenhuis aan de gevolgen van een val. (JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content