Illégal naar de Oscars voor België

Een selectiecomité koos Illégal van Olivier Masset-Depasse als Belgische vertegenwoordiger voor de Oscar ‘Beste niet-Engelstalige film’.

Volgend jaar, op 27 februari 2011, vindt de 83e Oscaruitreiking plaats. Hopelijk mag Illégal van de jonge Belgische regisseur Olivier Masset-Depasse die dag meedingen naar de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. De psychologische thriller werd geselecteerd om België te vertegenwoordigen op de Academy Awards, maar moet daar eerst nog een nominatieplaats in de wacht slepen. De vijf genomineerde titels worden bekend gemaakt op 25 januari 2011.

Illégal vertelt het verhaal van de Russische Tania en haar 13jarige zoon Ivan. De twee verblijven al acht jaar in België en burgeren zich er goed in, tot de immigratiepolitie Tania op het spoor komt, haar arresteert en in een gesloten asielcentrum plaatst. Ivan weet uit handen te blijven van de arrestanten, maar moet nu alleen verder, zonder zijn mama.

Het politieke drama met in de hoofdrol een sterke Anne Coesens, doet het niet slecht op de internationale filmfestivals. In Cannes werd hij al bekroond met de prijs van de Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques (SACD) en op het filmfestival van Angoulème sleepte hij de Valois d’Or voor beste Franstalige film in de wacht.

Bij ons is hij te zien vanaf 6 oktober. Wie daarop niet kan wachten, kan afzakken naar Namen, waar hij op 1 oktober het Festival International du Film Francophone opent. Ook daar maakt de film een grote kans op de prijs voor de beste film, de Bayard d’Or.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Griet Op de Beeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content