Hoogtepunten Golden Globes: Met dank aan de vrouwen

De Golden Globes zijn een voorbode voor de Oscars, maar dat is lang niet het enige waar het evenement zijn faam uithaalt. Een overzicht van enkele grappige quotes en oneliners.

De Golden Globes zijn een voorbode voor de Oscars, maar dat is lang niet het enige waar het evenement zijn faam uithaalt. Het feit dat er enkel drank – en geen eten – wordt geserveerd en de uitverkoren presentatoren al jaren op rij beter zijn dan de acteurs zelf, maakt de Golden Globes tot een van de populairste en leutigste prijsuitreikingen van het jaar. Deze editie kwamen de nodige hilariteit en ‘schandalen’ uit vrouwelijke hoek. Schelden en sneren: in 2014 deden ze het allemaal.

Hollywood voor aap gezet

Zo werd de toon onmiddellijk gezet door de spitsvondige gastvrouwen, Tina Fey (’30 Rock’) en Amy Poehler (‘Parks and Recreation’). Zoals de traditie het voorschrijft, haalden de twee comédiennes menig Hollywoodster door de mangel. George Clooney, die dit jaar in ‘Gravity’ meespeelde, werd bespot om zijn pertinente voorkeur voor jonge vrouwen: “Hij dobbert nog liever rond in de ruimte dan meer dan één minuut door te brengen met een vrouw van zijn eigen leeftijd” (In dit geval: zijn 49-jarige tegenspeelster Sandra Bullock).

Leonardo DiCaprio kreeg op zijn beurt ‘de volle lading’ omdat hij de relaties met supermodellen aan elkaar rijgt: “En nu, zoals de vagina van een supermodel, laat ons Leonardo DiCaprio hartelijk verwelkomen!”

Cate Blanchett, die de prijs voor Beste Actrice won voor ‘Blue Jasmine’, zette tijdens haar bedankingsspeech Hollywoodicoon Judy Garland te kijk: “Bedankt om mij te paaien met wodka, net zoals jullie waarschijnlijk Judy Garland hebben gepaaid met kalmeringsmiddelen.” Een beetje wreed, want Judy Garland verloor in 1996 op 47-jarige leeftijd het leven aan een overdosis medicatie.

Sociaal decorum

Cate Blanchetts steek was niet het enige opvallende speechmoment. De Amerikaanse tv-zenders hadden dit jaar een vette kluif aan de vele scheldwoorden. Elizabeth Moss – vooral bekend om haar alter ego Peggy Olson uit ‘Mad Men’ – sleepte een prijs in de wacht voor haar rol in ‘Top of the Lake’ en begon haar bedankingsspeech met ‘Holy shit’. Datzelfde deed de legendarische actrice Jacqueline Bisset, die de prijs voor haar bijrol in de miniserie ‘Dancing on the Edge’ niet had verwacht en dus geen speech had voorbereid.

Andere inbreuken op sociaal decorum kwamen van Jennifer Lawrence – J-Law voor de ingewijden – en Britse actrice Emma Thompson. Jennifer Lawrence deed een ‘photobomb’ bij zangeres Taylor Swift, liet haar peperdure armband op de grond vallen en grapte tegen de pers: “Ik weet niet wat ik hier doe.” Dat laatste is volkomen onterecht: met de overwinning van Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar werk in ‘American Hustle’, neemt de 23-jarige actrice al haar tweede Golden Globes-beeldje naar huis.

Emma Thompson week dan weer letterlijk van het rechte pad af. Toen de Britse ster de prijs voor Beste Scenario mocht weggeven, verscheen ze op het podium met haar Louboutin-schoenen in de ene hand en een glas martini in de andere. Of dat haar eerste drankje van de avond was, weet niemand. Haar wankele tred suggereerde alvast van niet.

Serenade

De grote carrièreprijs van de avond, de Cecil B. DeMille-award, ging naar regisseur Woody Allen. Omdat die naar goede gewoonte niet aanwezig was op het evenement, waren het actrices Emma Stone en Diane Keaton die hem vervingen op het podium.

Keaton, die al meer dan 40 jaar met Woody Allen bevriend is en met hem samenwerkte, sloot een inspirerende speech af met een a capellaversie van het scoutslied ‘Make New Friends’. Een onvergetelijke ode; vooral aan de zangpartijen van het onvergetelijke personage Annie Hall, dat Allen creëerde en Keaton uitbeeldde. Woody Allen had het zelf niet beter gekund. (LR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content