Hoofdprijzen uitgereikt op Leuvens kortfilmfestival

De jury van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven heeft Dura Lex van Anke Blondé bekroond als beste Vlaamse kortfilm. In de Europese competitie kaapte Magnus von Horn met zijn Without Snow de hoofdprijs weg.

De 17de editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven was een hoogstaande editie met veel concurrentie in de verschillende competities. De internationale jury koos haar favorieten uit de 265 inzendingen in verschillende competities. Er werden in Leuven ook drie publieksprijzen uitgereikt.

Anke Blondé nam al voor de derde keer deel aan het Leuvens kortfilmfestival, maar haar laatste inzending dateerde weliswaar van meer dan tien jaar geleden. Met Dura Lex triomfeerde ze nu in de categorie van beste Vlaamse kortfilm. De kortfilm begint met de jonge moeder Kristi die op een dag vol problemen de politie voor haar deur ziet staan en kent een verrassend einde.

In de Europese competitie haalde Without Snow van de Zweedse regisseur Magnus von Horn het van de concurrentie. De in Polen gefinancierde kortfilm vertelt het verhaal van de 16-jarige Linus die het liefje van zijn beste vriend inpikt en de gevolgen daarvan. Eerder dit jaar werd de prent al bekroond als beste Poolse kortfilm.

De laatste juryprijs ging nog naar Wim Geudens die met Beats of Love het beste debuut afleverde. Het publiek koos in de Vlaamse competitie voor het al eerder met een wildcard bekroon Broeders van Adil El Arbi en Bilall Fallah. L’Accordeur van de Franse regisseur Olivier Treiner kreeg de publieksprijs voor beste Europese kortfilm. Tot slot won Crayon D’Amour van Gert Driesen de publieksprijs voor de beste Vlaamse animatiefilm.

Het jaarlijkse Internationaal Kortfilmfestival lokte dit jaar ruim 8700 bezoekers naar Leuven en mag dus opnieuw een succes worden genoemd. De volgende editie van het festival zal plaatsvinden van 1 tot en met 8 december 2012. (TG)

Bekijk hier alvast de trailer van Without Snow, dat de Prijs van de Jury voor Beste Europese Kortfilm won:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content