Hof van beroep beslist: ‘Lockout’ is plagiaat

© .

Het hof van beroep in Parijs heeft de Franse filmmaker Luc Besson en zijn onderneming Europacorp veroordeeld tot een schadevergoeding van 110.000 (plus intresten) aan de Amerikaanse cineast John Carpenter. Besson moet dat bedrag ophoesten omdat hij in ‘Lockout’ (2012) de film ‘Escape from New York’ (1981) geplagieerd zou hebben.

De uitspraak in de zaak dateert al van 10 juni, maar werd nu pas bekendgemaakt door de zender BFM Business. In het vonnis is te lezen dat Besson samen met zijn coscenaristen James Mather en Stephen Saint-Léger ook nog eens 40.000 moet betalen aan Nick Castle, die had meegeschreven aan ‘Escape from New York’.

Studiocanal, de Franse eigenaar van de exploitatierechten van ‘Escape from New York’, heeft ook nog eens recht op een schadevergoeding van 300.000 euro. De rechtbank in beroep velt daarmee een veel zwaarder vonnis dan die in eerste aanleg. In mei 2015 had de rechter nog schadevergoedingen voor in totaal 80.000 euro opgelegd, maar Besson was daartegen in beroep gegaan.

Schade aan remake

De beroepsrechter benadrukte bij zijn beslissing dat er sprake is van een “opeenhoping van overeenkomsten” tussen beide films. De rechter volgde deze keer ook Studiocanal, dat argumenteerde dat met de release van ‘Lockout’ schade werd berokkend aan de plannen voor een remake van ‘Escape from New York’.

Luc Besson is vooral bekend als regisseur van films als ‘Le grand bleu’ (1988), ‘La Femme Nikita’ (1990), ‘Léon’ (1994) en ‘The Fifth Element’ (1997). Bij de opnames van ‘Lockout’ zat hij niet in de regiestoel, maar hij schreef wel het scenario van die film.

Oordeelt u vooral zelf en bekijk de trailers van beide films:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content