Heilige graal van Sherlock Holmes-films ontdekt in Parijs

© .

Een verloren gewaande film over de beroemde detective Sherlock Holmes werd teruggevonden in de Cinématique Française. Begin 2015 wordt de prent vertoond.

Een film over Sherlock Holmes met William Gillette in de hoofdrol werd uit de archieven gevist in de Cinématique Française. De prent uit 1926 werd geregisseerd door Arthur Berthelet in de Essanay studios in Chicago. We kennen deze filmstudio’s vandaag de dag vooral van de Charlie Chaplin-serie uit 1915 die hier werd opgenomen.

Groots catalogiseringsproject

De film over Sherlock Holmes werd teruggevonden dankzij een project in het archief waarbij oude films worden gecatalogiseerd. ‘De film werd in het verleden al eens gecatalogiseerd, maar verkeerdelijk bij een andere reeks Sherlock Holmes-films geplaatst,’ aldus Céline Ruivo van de Cinématique Française.

Het personeel is erg blij met de vondst omdat de film jarenlang verloren werd gewaand. De prent wordt gerestaureerd in Italië en zal in januari in première gaan tijdens het Toute la Mémoire du Monde festival in Parijs. In de Verenigde Staten wordt een screening georganiseerd tijdens het festival van de stille film in San Francisco.

Unieke vondst

Een van de redenen waarom deze vondst zo speciaal is, is omdat het de enige overblijvende film is waarin William Gillette schittert. ‘De Sherlock Holmes-film met William Gillette wordt gezien als een van de heilige gralen van de verloren films,’ vertelt Ruivo. Het magnetisme dat de acteur uitstraalt, zou uniek zijn volgens kenners.

De film duurt zo’n negentig minuten en bestaat uit een compilatie van verschillende verhaallijnen uit de Holmes-verhalen die in een samenhangende plot werden gegoten. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content