Harvey Weinstein verdedigt in Cannes de Europese culturele uitzondering

© Reuters

De beroemde Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein heeft op een conferentie in Cannes tijdens het Filmfestival aldaar de Europese culturele uitzondering verdedigd.

Die garandeert volgens hem de originaliteit van films. De “culturele uitzondering” beoogt een uitzondering voor audiovisuele werken bij het deze zomer te beklinken vrijhandelsakkoord tussen de VS en de Europese Unie. Twee maanden geleden nam Eurocommissaris van Handel Karel De Gucht die sector evenwel toch op in de besprekingen over het akkoord betreffende “vrije” transatlantische handel.

Anders zijn

“De culturele uitzondering spoort de cineasten aan om films te maken over hun eigen cultuur”, zei Weinstein, die onder andere de Oscarwinnende film “The Artist” in de VS verdeelde, op de door het Franse CNC (Centre national du cinéma) georganiseerde conferentie. Zulke films “hebben we meer dan ooit nodig”.

“Een film wordt een groot succes door anders te zijn”, zei de producent. Hij wees er fijntjes op hoe Italiaanse filmmakers op een gegeven ogenblik Amerikaanse films begonnen te imiteren. “We hebben geen enkele van die films aangekocht, want wij doen dat beter en er is geen enkele reden waarom iets telkens tweemaal wordt gemaakt”. Tot voor zijn Hollywood-imitatie stond de Italiaanse cinema met regisseurs als Fellini, Bertolucci, Antonioni en andere Visconti’s bijzonder hoog aangeschreven.

“Het belangrijkste is de culturele omgeving van films te bewaren, want dat is ook uit commercieel oogpunt het best”, aldus de medeoprichter, met zijn broer Bob, van Miramax Films.

Petitie

Europese filmmakers, onder wie de Grieks-Franse regisseur Konstantinos Costa-Gavras, bezorgden de Franse minister van Cultuur Aurélie Filippetti een door meer dan 5.000 beroepsmensen uit de filmsector getekende petitie, waarin de Europese regeringsleiders worden opgeroepen de audiovisuele sector uit de onderhandelingen over het Amerikaans-Europese vrijhandelsverdrag te weren.

Binnen de EU is het vooral Frankrijk, het enige land met een filmindustrie die tegen de Hollywoodstroom invaart, dat voor de culturele uitzondering ijvert. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content