Gust Van den Berghes ‘Lucifer’ wint opnieuw internationale filmprijs

'Lucifer', film van Gust Van den Berghe. © gf

Gust Van den Berghe won afgelopen weekend met Lucifer de Grote Prijs van de Jury op het Internationaal Filmfestival New Horizons in Polen. Een week won hij de Prijs voor Beste Speelfilm op het Internationaal Filmfestival in Mexico.

Regisseur Gust Van den Berghe nam de Grote Prijs van de Jury, de hoofdprijs van het festival, dit weekend persoonlijk in ontvangst tijdens de slotceremonie van New Horizons, een van de grootste filmfestivals in Polen. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.

“Het is altijd hartverwarmend te zien dat je werk en dat van de hele ploeg op zo’n groot internationaal draagvlak erkend wordt”, reageert Gust Van den Berghe “Het bewijst dat de films die we maken hun plek hebben, dat cinema leeft en mensen nog steeds open staan voor films die niet altijd op een even conventionele manier verteld worden.”

Van den Berghes Lucifer werd er samen met 11 andere speelfilms vertoond binnen de internationale competitie van het festival. Aan de Grote Juryprijs is een geldsom van €20.000 voor de regisseur verbonden, terwijl Lucifer daarnaast ook mag rekenen op een release in Polen via de distributietak van New Horizons.

De prijs in Polen is de vierde internationale onderscheiding voor Lucifer dat eerder al gelauwerd werd in Tallinn, Parijs en Mexico waar het een week geleden nog bekroond werd als Beste Speelfilm in Mexico. Daar loofde de jury de poëzie die de film uitstraalt, de sterke acteursregie en de vernieuwende esthetiek en vorm van de film, die deels met een speciale lens – Tondoscope – opgenomen werd.

Het derde deel in Van den Berghes triptiek – waartoe ook En waar de sterre bleef stille staan en Blue Bird behoren – beleefde in oktober vorig jaar zijn wereldpremière op het filmfestival van Rome, en schuimde intussen tal van buitenlandse festivals af. Ook komende maanden staan nog internationale vertoningen op de agenda. In het najaar mag Lucifer het Forum van de Regisseurs – een gloednieuw programma van het Nederlands Film Festival in Utrecht – openen. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content