Gust Van den Berghe opnieuw naar Cannes

Gust Van den Berghe is met zijn nieuwe speelfilm ‘Blue Bird’ voor de tweede maal geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes (11-22 mei).

Gust Van den Berghe is met zijn nieuwe speelfilm ‘Blue Bird’ voor de tweede maal geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs op het Filmfestival van Cannes (11-22 mei). Vorig jaar werd de jonge Vlaamse regisseur al geselecteerd voor de Quinzaine, het platform in Cannes voor opkomend filmtalent, met zijn speelfilmdebuut ‘Little Baby Jesus of Flandr’ (‘En waar de sterre bleef stille staan’).

Van den Berghe vond zijn inspiratie voor ‘Blue Bird’ in het symbolistische theaterstuk L’Oiseau Bleu (1908) van Maurice Maeterlinck, de enige Belgische Nobelprijswinnaar Literatuur tot nog toe. Twee kinderen, Mytyl en Tyltyl, gaan in dit mystieke en magische verhaal op zoek naar een mysterieuze blauwe vogel, die ze na enige tijd weten te vangen maar die hen ook weer ontglipt. Volgens Van den Berghe is ‘Blue Bird’ een universeel verhaal over het verliezen van de kindse onschuld tijdens het volwassen worden.

De opnames van de film vonden plaats in het West-Afrikaanse Togo, in de Noord-Oosten gelegen Koutammakou regio. Opmerkelijk: Van den Berghe deed niet alleen voor de cast maar deels ook voor de crew een beroep op de lokale bevolking: de Batammariba of het Tamberma volk. ‘Ik wou voor deze film vertrekken vanuit iets onbekend, “het niet weten”, op een actieve manier onderzoeken, op zoek gaan naar een universele vraag in plaats van te vertrekken vanuit een wetenschap of antwoord.’

‘Blue Bird’ is de derde Cannes-selectie voor producent Tomas Leyers. In 2009 werd Leyers geselecteerd met ‘Lost Persons Area’ van Caroline Strubbe voor de Semaine de la Critique, in 2010 met ‘Little Baby Jesus’ voor de Quinzaine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content