Gus Van Sant maakt televisieserie

© Reuters

De Amerikaanse regisseur zal instaan voor de pilot van ‘Boss’, een Shakespeariaans drama in hedendaagse context.

Het Amerikaanse televisiebedrijf Starz mag trots op zichzelf zijn, want ze wisten niemand minder dan Gus Van Sant te strikken voor hun nieuwe serie Boss. De veelvuldig bekroonde regisseur zal instaan voor de pilotaflevering van wat een hedendaagse bewerking van Shakespeares King Lear moet worden.

Het idee voor de serie kwam uit de koker van Frazier-ster Kelsey Grammer en Farhad Safinia, medescenarist van Apocalypto. De twee waren aan de praat geraakt over hun gedeelde passie voor de toneelstukken van The Bard, en schreven vervolgens een scenario over een dementerende burgemeester die zijn ziekte voor de buitenwereld wil verbergen. Nu moest nog een regisseur aangeworven worden, en de keuze viel op Gus Van Sant.

Geen onlogische zet, zo lijkt ons, want vorige keer toen Van Sant Shakespeare onder handen nam, was het resultaat niet min. Hoewel My Own Private Idaho (1991), zijn bewerking van Henry IV, geen Gouden Palm won zoals Elephant (2003) of een Oscar zoals Harvey Milk (2008), blijft de film één van de bekendere werken van zijn hand. Komt daar nog eens bij dat de serie aangekondigd staat als een politiek drama, en Van Sant nooit om engagementje verlegen zit.

Wanneer de serie te zien zal zijn, is voorlopig nog niet bekend. Gelukkig houdt Van Sant ons nog even zoet met zijn langspeelfilm Restless, die in januari 2011 in de zalen zal komen.

Dieter Brusselaers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content