Grote filmstudio’s verliezen belangrijke rechtszaak tegen piraterij

© Reuters

Het Australische gerecht besloot na een rechtszaak van vier jaar dat de internet provider iiNet geen schuld treft in de illegale downloadactiviteiten van zijn klanten. Hiermee verliezen enkele grote Hollywoodstudio’s een belangrijk gevecht tegen piraterij.

De Australische internetprovider iiNet werd in 2008 voor de rechtbank gesleept door het Australian Federation Against Copyright Theft (AFACT). AFACT beschuldigde iiNet van het schenden van het auteursrecht omdat ze niets ondernamen tegen het illegaal downloaden van bestanden door hun klanten. AFACT werd bijgestaan door 34 grote spelers uit de filmindustrie, waaronder Sony, Warner Bros., Disney, 20th Century Fox, Universal en Village Roadshow.

Afgewezen

Nu, vier jaar later, heeft het Australische gerecht, gebaseerd op eerdere uitspraken, unaniem besloten om het beroep van AFACT en de filmstudio’s af te wijzen. De verklaring van het gerecht luidde als volgt: “iiNet heeft geen onmiddellijke technologische mogelijkheden om zijn klanten te verbieden om Torrent systemen te gebruiken in het dowloaden van films”.

Met dit vonnis krijgen de filmstudio’s een zware slag in hun lange strijd tegen piraterij. Toch gaan ze niet opgeven en wil het AFACT van Australië een precedent maken. De instantie zet druk op de Australische regering om het auteursrecht aan te passen aan het moderne internetklimaat. Andere Australische internet providers zullen ook nog te horen krijgen van het AFACT. (JVDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content