Gouden Palm is verfilming van stripverhaal

© Reuters

De prent ‘La vie d’Adèle’, die de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes, is een verfilming van de graphic novel van Julie Maroh met de titel ‘Blauw is een warme kleur’.

De prent ‘La vie d’Adèle’, die de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes, is een verfilming van de graphic novel van Julie Maroh met de titel ‘Blauw is een warme kleur’ (‘Le bleu est une couleur chaude’).

Middenin de controverse over het homohuwelijk in Frankrijk werd een film gelauwerd met de hoogste onderscheiding over het liefdesverhaal tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. In ‘Blauw is een warme kleur’ verandert het leven van Clémentine (Adèle in de film) ingrijpend, wanneer ze Emma ontmoet, een meisje met blauw haar. Op de pagina’s van haar dagboek beschrijft Clémentine hoe de twee meisjes samen ontdekken wat liefde en verlangen inhouden. Het geeft Clémentine de kracht om eindelijk de blik van de anderen te trotseren.

Het stripverhaal is het albumdebuut van Julie Maroh, die afkomstig is van Noord-Frankrijk en afstudeerde aan het Institut Saint-Luc in Brussel. Na drie intieme bundels in eigen beheer is dit haar eerste long shot. In dit gevoelige en aangrijpende verhaal van 152 pagina’s snijdt ze het thema van de vrouwelijke homoseksualiteit aan en haar aanvaarding in de maatschappij.

Het album werd bejubeld door pers en publiek en won verschillende prijzen – waaronder de Publieksprijs op het internationale stripfestival van Angoulême in 2011. Onder de titel ‘La vie d’Adèle’ werd het verhaal naar het grote scherm gebracht door de Frans-Tunesische regisseur Abdellatif Kechiche. Julie Maroh werkt momenteel aan een tweede graphic novel over de taboes in het leven van een rockster. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content